Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Aká je situácia v školách? Na Kysuciach už jednu zatvárajú, v Bratislave je taká, ktorá mala od septembra len dve triedy v karanténe
Zdielať na

Aká je situácia v školách? Na Kysuciach už jednu zatvárajú, v Bratislave je taká, ktorá mala od septembra len dve triedy v karanténe

SLOVENSKO / Mnohí riaditelia škôl sa obávali masívneho návratu k dištančnému vzdelávaniu po otvorení školského roka. Kým na Kysuciach sa čierna farba okresu prejavila už aj zatvorením jednej celej školy, v Bratislave sú školy, kde od začiatku roka nemali žiadneho, alebo len dvoch troch pozitívnych. Navštívili sme aj školu, kam zavítal očkovací tím.

Kysucké Nové Mesto teraz patrí medzi čierne okresy a situácia si vyžiadala, že jedna zo základných škôl priamo v tomto meste bude musieť byť zatvorená. "Je tam veľmi veľa pozitívnych, tak sme to zatvorili po dohode s regionálnym hygienikom," hovorí primátor mesta Marián Mihalda. Takmer polovica pedagógov nemôže prísť učiť deti do školy. "Chýba nám 16 ľudí, z toho je 5 na pandemickej OČR, dvaja sú PN, dvaja sú v karanténe a 7 je pozitívnych,“ tvrdí riaditeľ ZŠ na Clementisovej ulici. 

Ochorenie Covid-19 neobišlo ani školákov

"Z 18 tried je 9, dá sa povedať polovica, zatvorených," hovorí Mihala. "Máme pozitívnych po jednom, po dvoch a v niektorých aj 5 detí," hovorí  Ševec. Žiakov i učiteľov teda od zajtra čaká opäť dištančné vyučovanie. "Z tej druhej fázy sme už na to zvyknutí, sme si to už oťukali, a teraz už oprášili sme počítače, nastavili heslá a ráno fičíme," hovorí otec dvoch školákov  Andrej Rentka. "Otvoríme vlastne po jesenných prázdninách, po dušičkách," tvrdí Mihalda. 

Iná situácia je napríklad v Bratislave

Školy sú otvorené už viac, ako mesiac a pol. Riaditeľka z jednej z nich to pripisuje aj vysokej zaočkovanosti v Bratislave ale aj zaočkovanosti učiteľov na škole. V triedach, ktoré sme prešli, mala väčšina detí rúška, napriek tomu, že už povinné nie sú. "Aby som sa ochránil pred koronavírusom," hovorí jeden zo žiakov. 

Rovnako v škole vo Veľkej Lomnici doteraz nebola žiadna trieda v karanténe. "Testujeme žiakov, máme od rodičov súhlas. Nemali sme zatiaľ žiaden kovid," informuje riaditeľka zo ZŠ Mária Langová. Opatrenia spojené s pandémiou tu pritom komplikovali prácu o to viac, že táto škola pre nedostatok tried musí učiť dvojsmenne. Nové triedy budú zafinancované z plánu obnovy.

Očkovacie tímy chodia pravidelne aj za deťmi do škôl 

Stredná odborná technická škola v Galante je jednou z 10 v Trnavskom kraji, kam prišli očkovať priamo do budovy školy. Prvá hodina bola vyhradená študentom a rodičom všetkých galantských stredných škôl. Prihlásilo sa 30 záujemcov, nakoniec prišli len dvaja. "Ja som sa rozhodol kvôli tomu, že idem brigádovať, a na brigáde potrebujem mať očkovanie," hovorí študent Milan. 

Školu navštevuje takmer 300 študentov, zaočkovaných je len 20%, pedagogický zbor takmer na sto percent. "Zvažujú a väčšinou rozhodujú aj rodičia, čím viac bude zaočkovaných, tým dlhšie budeme prezenčne, tým je to ľahšie," informuje riaditeľka strednej technickej školy Beata Kissová.  

Prváčka zo susedného gymnázia sa rozhodla pre očkovanie sama. Prišla v sprievode rodičov, ktorí zaočkovaní nie sú. Napriek zatiaľ nie kritickej situácii na školách sa tento rok lyžiarske či školy v prírode neodporúčajú. Navyše sa ani neriadia školským semaforom, ale pre nich platia podmienky ako pre klasické hromadné podujatia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy