Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zisťovali sme, kto a kedy dostane tretiu dávku očkovania
Zdielať na

Zisťovali sme, kto a kedy dostane tretiu dávku očkovania

BRATISLAVA / Včera sa spustila registrácia na tretiu dávku očkovania. Zatiaľ sa to týka len presne špecifikovaných skupín pacientov. Ani mnohí z nich sa však k termínu nedostali. Narazili totiž na PIN kód a ten väčšina z nich nemá a niektorí ani nevedeli, ako sa k nemu dostanú. Na tretiu dávku majú nárok aj zdravotníci, či klienti Domovov sociálnych služieb. Tam ale funguje iný systém.

Aktuálne sa na tretiu dávku môžu registrovať len ľudia s oslabenou imunitou, napríklad pacienti s onkologickou diagnózou, po transplantácii alebo s reumatickou artritídou. Pri snahe zaregistrovať sa ale mnohí narazili. Na stránke vakcinácia.nczi.sk sa totiž dostali len po prvý krok - teda rodné číslo. Neznalosť PIN kódu ich už ďalej nepustila.

"Ten nájdu ľudia v SMS, ktorú im zaslalo Národné centrum zdravotníckych informácií," vysvetľuje Alžbeta Sivá, hovorkyňa NCZI.

Notifikačné sms-ky s PIN kódom ale reálne prišli len malému množstvu ľudí.

Alžbeta Sivá hovorí: "NCZI v súčasnosti ešte len začalo rozposielať ľuďom pozývacie SMS správy s informáciou, že im vznikol nárok na treťou dávku vakcíny. Preto prosíme ľudí o trpezlivosť."

To môže trvať aj niekoľko dní. Preto NCZI odporúča s registráciou čakať. V inej situácii sú zdravotníci. Ich očkovanie treťou dávkou vakcíny si organizujú samotné nemocnice. Ani tam sa ale ešte nezačalo očkovať.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská vraví: "Vo všetkých našich pracoviskách očkovacieho centra budeme tretiu dávku podávať od pondelka teda od 18.10.2021. Prioritne bude treťou dávkou očkovať našich zdravotníkov, predovšetkým tých, ktorí pracujú v covid-oddeleniach."

Ružena Matašeje, hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici dodáva: "V Rooseveltovej nemocnici začneme s očkovaním 3. dávkou u záujemcov z radov našich zamestnancov budúci týždeň."

"Sme pripravení začať očkovať našich zdravotníkov treťou dávkou vakcíny, akonáhle to bude možné. Čakáme na presné inštrukcie od NCZI o zaradení 3. vakcíny, aby sme toto očkovanie vedeli vykázať aj v systéme," povedala Monika Krišková, hovorkyňa Nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Ďalšou skupinou, ktorá sa už môže očkovať treťou dávkou sú klienti zariadení sociálnych služieb. Zoznamy urobí rezort práce a očkovanie potom zrealizujú župy prostredníctvom mobilných jednotiek.

Minister Krajniak vraví: "74 zariadení, čiže priebežne sa registrujú. Očakávame, že v priebehu pár týždňov tam budeme mať gro tých záujemcov nahlásených."

Ak ale niekto cíti, že má nárok na tretiu dávku očkovania pre zníženú imunitu a SMS od NCZI mu neprišla, tak to môže riešiť cez svojho obvodného lekára, od ktorého si vypýta výmenný lístok.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová povedala: "A následne sa išiel do vakcinačného centra zaočkovať. Prípadne ho môže zaočkovať aj lekár v ambulancii."

Pritom podľa ministra Lengvarského najbližšie chcú očkovanie treťou dávkou vakcíny sprístupniť pre ľudí nad 55 rokov. Ostatní si musia ešte počkať.

"To bude otázka niekoľkých dní, možno týždňov. Podľa záujmu a kapacít, ktoré budeme schopní otvoriť," upresňuje minister Lengvarský.

Pravidlá pre tretiu dávku pre niektoré skupiny obyvateľstva sa riešia už dlhšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy