Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Rusku odhalili pamätnú tabuľu Alexandrovi Dubčekovi. Na jeho počesť vysadili aj strom
Zdielať na

V Rusku odhalili pamätnú tabuľu Alexandrovi Dubčekovi. Na jeho počesť vysadili aj strom

Archívne video

RUSKO / V ruskom meste Nižný Novgorod vzdali poctu významnému slovenskému politikovi a štátnikov Alexandrovi Dubčekovi, ktorý v roku 1968 patril k hlavným protagonistom tzv. Pražskej jari a presadzoval politiku "socializmu s ľudskou tvárou". Tento reformný proces snažiaci sa o demokratizáciu komunistického režimu ukončil 21.augusta 1968 vpád vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa.

​Blížiace sa nedožité sté narodeniny jednej z najväčších osobností našej politickej a spoločenskej histórie si pripomenuli slovenskí a ruskí politickí predstavitelia v meste Nižný Novgorod, od roku 1932 do 1990 známe pod menom Gorkij, kde Alexander Dubček v rokoch 1933 až 1938 chodil do školy a jeho otec Štefan vtedy pracoval v miestnej automobilke.

V "Parku Slávy" v blízkosti automobilového závodu zasadil slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok a ďalší hostia zo Slovenskej republiky a Ruskej federácie urastený dub a odhalil tiež pamätnú tabuľu na počesť nášho rodáka. "Vysadili sme tento dub ako symbol sily, veľkosti a dlhovekosti. Bude nám a tiež všetkým budúcim generáciám pripomínať Alexandra Dubčeka, ktorý v ťažkých časoch československých dejín vždy hľadal východiská a dával ľuďom nádej", dodal Korčok.

Výsadbu "Stromu pokoja" iniciovalo slovenské veľvyslanectvo v Moskve v spolupráci so slovenskou mimovládnou organizáciou Servare et Manere a ruskými partnermi. Súčasťou ceremónie bolo aj ocenenie ministra Korčoka, MUDr. Dubčeka, veľvyslanca SR Ľubomíra Reháka a starostu Autozávodského obvodu Nižného Novgorodu Alexandra Nagina Pamätnou medailou iniciatívy Strom pokoja.

V priľahlom areáli automobilky si prehliadli tiež archívne dokumenty, týkajúce sa rodiny Dubčekových, či zahraničnej pomoci pri industrializácii sovietskeho Ruska, ale aj produkciu automobilky GAZ a Volkswagen/Škoda v Nižnom Novgorode.

Minister zahraničia Ivan Korčok, ktorého na návšteve sprevádzal predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry a syn Alexandra Dubčeka Pavol, rokoval aj so zastupujúcim gubernátorom Nižnonovgorodskej oblasti Andrejom Sanosjanom a s predsedom Skupiny pre spoluprácu s NR SR v ruskej Rade federácie senátorom Vjačeslavom Timčenkom, kým sprievodná delegácia podnikateľov diskutovala na podnikateľskom fóre so svojimi ruskými partnermi o možnostiach rozšírenia hospodárskej spolupráce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy