Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Peter Kažimír hovorí o svojej nevine. Z funkcie neodíde ako mu radila prezidentka
Zdielať na

Peter Kažimír hovorí o svojej nevine. Z funkcie neodíde ako mu radila prezidentka

BRATISLAVA / Guvernér Národnej banky Petra Kažimíra čelí obvineniu z podplácania. Vzniesla ho Špeciálna prokuratúra SR. K aktuálnemu dianiu sa vyjadrila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Peter Kažimír hovorí o svojej nevine, z funkcie neodíde

"Toto obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou Národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej," vyjadril sa guvernér Národnej banky Slovenska a reagoval aj na slová prezidentky o odstúpení z funkcie. "Vážim si hodnoty, ktoré pani prezidentka predstavuje, svojím životom, aj výkonom svojej funkcie. Jej stanovisku rozumiem. Toto obvinenie pociťujem a vnímam ako obrovskú nespravodlivosť a urobím všetko pre očistenie svojho mena a obranu inštitúcie, ktorú zastupujem.”

Premiér Eduard Heger v tejto chvíli nebude reagovať na obvinenie guvernéra NBS Petra Kažimíra. 

Minister financií Igor Matovič: Je neodvolateľný, má imunitu, čo považujem za hovadinu

Na otázku, čo hovorí na obvinenie guvernéra Kažimíra reagoval minister financií s tým, že on musí vedieť, čo spravil a čo nespravil. "Je to vážne obvinenie, ak by to bola pravda, vo funkcii by nemal zostať," uviedol Igor Matovič. Okrem toho konštatoval aj fakt, že je guvernér NBS neodvolateľný. "Uvedomujem si, že je neodvolateľný, musí to byť jeho slobodné rozhodnutie v tejto situácii, lebo to nemáte ako vyriešiť, vzhľadom na to, že má imunitu ako guvernér banky, čo považujem za úplnú hovadinu," doplnil Matovič. 

Prezidentka Zuzana Čaputová: Nevyzývam Kažimíra k odchodu, ja by som na jeho mieste odstúpila

Na otázku TV JOJ, či vyzve Petra Kažimíra k odstúpeniu odpovedala negatívne. "Ja ho vyzývať nebudem, ale pokiaľ ide o otázku odstúpenia, samozrejme, rešpektujem prezumpciu neviny. O vine a treste musí rozhodnúť súd, nie politik. Ak by som bola ja v jeho situácii, že by sa moji podriadení z predchádzajúcej práce sa v takej miere priznávali ku korupčnej trestnej činnosti a sama by som čelila obvineniu, veľmi vážne by som zvažovala odchod z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz reprezentujem," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová. 
Ako vníma situáciu okolo obvinenia Petra Kažimíra odpovedala prezidentka Zuzana Čaputová s tým, že by na jeho mieste zvážila odchod z funkcie. "Rešpektujem prezumpciu neviny. Tak ako v ostatných prípadoch, aj v prípade Petra Kažimíra musí o vine rozhodnúť súd. Jeho odchod z funkcie nemusí byť považovaný za priznanie viny, ale za ochranu dôveryhodnosti inštitúcie, ktorú dnes vedie."

Naďalej vyjadrila podporu vyšetrovania trestných činov. "Na Vyšetrovanie trestných činov korupcie a zneužitia právomoci bývalých verejných činiteľov, je veľmi dôležitá očista a nevyhnutný proces, ktorý musí pokračovať," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy