Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Most nad R2 nikam nevedie a nikto ho nechce. NDS hrozí súdnym sporom
Zdielať na

Most nad R2 nikam nevedie a nikto ho nechce. NDS hrozí súdnym sporom

OKRES BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Minulý rok v júli prehrala Národná diaľničná spoločnosť spor s obcou Dolné Naštice o absolútne zbytočný most, ktorý nikam nevedie a ktorý nikto nechce. Nad cestou R2 však NDS postavila ešte ďalší takýto zvláštny a zrejme nepotrebný most. V tomto prípade ale hrozí, že si ho Bánovce nad Bebravou budú musieť prevziať.

Ide o most, o ktorý sa súdi Národná diaľničná spoločnosť s mestom Bánovce nad Bebravou. Vyzerá to tak, že ani jedna zo strán ho nechce. "Mesto nemôže prijať záväzok vziať si do správy most, ktorý ide z jednej poľnej cesty na druhú," povedala primátorka Bánoviec nad Bebravou Rudolfa Novotná. "Dané cesty nemôžu byť v majetku NDS, ani v správe," vyjadrila sa právna zástupkyňa NDS. Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že most postavila preto, lebo jej to ukladal zákon. Pri výstavbe rýchlostnej cesty museli prepojiť aj poľné cesty. Urobili tak na dvoch miestach. Mosty stáli viac ako 1,5 milióna eur a dotknuté strany tvrdia, že sú zbytočné.

"Toto je dôkaz toho, ako sa šafárilo so štátnym majetkom. Len nám zostáva veriť, že táto žaloba bude zamietnutá," uviedol advokát mesta Bánovce nad Bebravou Róbert Bockanič. "Pokiaľ by sme prevzali tento most, boli by sme zodpovední za letnú aj zimnú údržbu a boli zodpovední za všetko, čo sa v tejto lokalite udeje," skonštatovala Novotná. Pokiaľ sa na most z jednej strany dostanete po rozbitých poľných cestách, na druhej strane na vás čaká burina. "Prístupové cesty nepatria mestu Bánovce nad Bebravou," vyjadrila sa Novotná. 

Rovnaký spor s Národnou diaľničnou spoločnosťou mala aj obec Dolné Naštice. Tá bola úspešná a súd žalobu Národnej diaľničnej spoločnosti zamietol. "Žalovanému nevyplýva zo žiadnej zmluvy, ani zákona prevziať do vlastníctva tieto pozemky," uviedol sudca okresného súdu v Bánovciach nad Bebravou. Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že v prípade Bánoviec nad Bebravou je situácia iná. "Mesto podpísalo zmluvu o prevzatí, a preto si ich musia vziať, ak nie, budeme pokračovať v spore," upozorňuje právna zástupkyňa NDS. "Zmluvu podpísalo bývalé vedenie mesta, no v súčasnosti sa s ňou nestotožňujeme," povedala Novotná. "Takýto prístup zo strany štátu nie je zodpovedný, mnohé samosprávy môžu mať obrovské finančné problémy," vyjadril sa Michal Kaliňák, ZMOS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy