Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za sobotu pribudlo dvakrát viac pozitívne testovaných ako zaočkovaných. Pribúdajú prípady na pľúcnej ventilácii
Zdielať na

Za sobotu pribudlo dvakrát viac pozitívne testovaných ako zaočkovaných. Pribúdajú prípady na pľúcnej ventilácii

SLOVENSKO / Pľúcna forma ochorenia Covid-19 má ďalších osem obetí, za uplynulých sedem dní je ich viac než 70, celkovo od začiatku pandémie 12 668. Včera, 2. októbra, pribudlo dvakrát toľko pozitívnych ako tých, ktorí dostali prvú dávku. Z nových prípadov je 77 percent nezaočkovaných.

Počet hospitalizovaných stúpa, po sobote ich je viac ako 600, až 84 percent z nich nebolo zaočkovaných. Jedna desatina pacientov v nemocniciach skončila pripojená na umelú pľúcnu ventiláciu. "Podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 60 osôb a na JIS je 70 pacientov. Viac ako 3/4 z nich nie sú zaočkovaní," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Najviac pacientov v nemocniciach je v krajoch, kde sú aj vysoké počty pozitívne testovaných, teda v Prešovskom a Košickom. No počty stúpajú aj v Žilinskom či Trenčianskom kraji. 

V nemocniciach na Zemplíne sa počet pacientov na covidových oddeleniach zvýšil za posledné tri týždne trojnásobne. Najväčší nárast zaznamenala naša najvýchodnejšia nemocnica v Snine, kde počet pacientov stúpol z dvoch na 17. Podľa lekárov ich zdravotný stav našťastie nie je vážny. Najviac hospitalizovaných hlási nemocnica v Michalovciach. 

"V michalovskej nemocnici je hospitalizovaných 21 pacientov z ochorením na kovid 19, z toho traja potrebujú podporu," povedala hovorkyňa siete nemocníc Bianka Krajčiová. V nemocnici v Humennom je ich o polovicu menej a v Trebišove sa lekári starajú o 14-tich covidových pacientov.

Nárast covid pozitívnych pacientov pociťujú aj nemocnice v Trenčianskom kraji. Situáciu však nateraz zvládajú. V nemocnici Bojnice, Považská Bystrica a Myjava je momentálne hospitalizovaných 27 pozitívnych pacientov. "Zatiaľ situáciu zvládajú všetky tri naše nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK bez obmedzenia poskytovania ďalšej plánovanej zdravotnej starostlivosti," uviedla hovorkyňa TSK Trenčín Lenka Kukučková. 

To sa ale môže zmeniť. Ak budú pribúdať ťažké stavy, nemocnice začnú obmedzovať plánované operačné výkony. "Problémy môžu nastať, ak by rapídne stúpol počet ľudí odkázaných na pľúcnu ventiláciu," uviedla Kukučková. Fakultná nemocnica v Trenčíne nárast počtu pacientov zvláda tiež. "Máme hospitalizovaných 34 pacientov, z nich 5 potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu," povedala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy