Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdražovanie je tu a kým seniorom a rodičom sa sociálne dávky zvyšujú o pár eur, poslanci sa sťažovať nemôžu
Zdielať na

Zdražovanie je tu a kým seniorom a rodičom sa sociálne dávky zvyšujú o pár eur, poslanci sa sťažovať nemôžu

BRATISLAVA / Prídavky na deti vzrastú od nového roka iba o pár centov a rodičovský príspevok o pár eur. Inak to nebude ani pri dôchodkoch. Vďaka neustále rastúcim cenám si to domácnosti ani nevšimnú. Naopak poslancov môžu vďaka rastu ekonomiky čakať podstatne vyššie platy.

Dôchodky porastú o 1,3 percenta, čo pri 500 eurovom dôchodku predstavuje 6,5 eur. Rodičovský príspevok poskočí od januára 2022 z necelých 276 eur na 280 a detské prídavky o 38 centov.

Ide prakticky iba o kozmetické úpravy a rodiny tieto zmeny prakticky nemajú šancu pocítiť. Keďže tieto sociálne dávky sa upravujú na základe rastu cien. "Tam je chyba krásy v tom, že ten rast cien sa meria aký bol počas prvého štvrťroka 2021 a vtedy ten rast cien nebol dramatický. Ten dramatický rast prichádza koncom leta, na jeseň v zime," uviedol odborník na sociálne zabezpečenie Jozef Mihál. 

Rodičia cítia zdražovanie už teraz nielen pri potravinách, a to ich od nového roku čaká aj rast energií. "To, že sa to premietne do vyššej inflácie, do rastu cien, to sa v tom mechanizme zvyšovania dávok pre rodiny prejaví až v roku 2023, čiže s 1,5 ročným oneskorením," uviedol Mihál. 

Kým seniorom a rodičom sa štátne sociálne dávky zvyšujú na základe rastu cien. U poslancov sú platy naviazané na reálny vývoj ekonomiky. "Priemerné mzdy na Slovensku rastú, pomerne svižným tempom. Poslanecké platy medziročne vzrastú a výrazne vyššie ako bude valorizácia dôchodkov," povedal Mihál. 

Pani Eva patrí medzi jednorodičov a teda rodičov, ktorí sa starajú o deti sami. Sama pomáha podobným rodinám. "Keby nemám prácu, nemala by som šancu túto situáciu ustáť. Osobne si myslím, že veľmi veľa ľudí prepadne do pasce chudoby," uviedla pani Eva. 

"Prídavok na dieťa bude vo výške 100 eur, to znamená mimoriadny príspevok," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. "V oblasti rodinnej politiky sme na chvoste, čo sa týka Európy. Sú také krajiny, ktoré dávajú výrazne viac peňazí mladým rodinám s deťmi," dodala Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy