Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pár dní je príjemne teplo a potom prichádza ochladenie alebo aj dážď. Tohtoročné babie leto je rozkúskované
Zdielať na

Pár dní je príjemne teplo a potom prichádza ochladenie alebo aj dážď. Tohtoročné babie leto je rozkúskované

SLOVENSKO / Kalendárne leto sa skončilo a mnohí z nás ešte očakávajú príchod leta babieho. Letné dni sa v septembri síce ešte objavili, ale len tak nakukli a zase zmizli. Presne taký bol uplynulý víkend. Lenže pondelkové ráno nás už na západe privítalo vytrvalým dažďom a pokračovať by mal ešte aj v utorok. Podľa meteorológov však príde babie leto koncom týždňa, ale len na dva-tri dni.

Tohoročné babie leto je také zvláštne - rozkúskované. Zvyčajne trvá dva dni a potom na päť dní príde ochladenie, prípadne aj dážď. "Teraz to máme tak, že prvé dva dni pekné počasie cez víkend, teraz prišiel dážď," povedal meteorológ Peter Jurčovič. Cez víkend, najmä v sobotu, bolo jasno a denné maximálne teploty vybehli aj na 27 stupňov. Obyvatelia si ešte užívali pobyt pri jazerách a svieža voda mnohých neodradila. Pondelkové ráno obyvateľov na juhozápade privítalo vytrvalým dažďom až do zotmenia. "Rátam s tým, že sa v priebehu tohto týždňa teploty budú znižovať," uviedol Jurčovič. 

Nádeje, že víkend bude začiatkom ozajstného babieho leta, sa rozplynuli. Otázne je či o babie leto naozaj išlo. Podľa ľudovej tradície je babie leto vtedy, keď začnú poletovať pavučiny. "Takto to naši predkovia chápali, už som videl 3-4 také krásne," povedal Jurčovič. 

Nie všade nazývajú babie leto babím letom. "Česi majú leto sv. Václava, Nemci leto sv. Michala... Taliani leto sv. Terézie, Švédi leto sv. Brigity," povedal Jurčovič. Taliani leto sv. Terézie, Švédi leto sv. Brigity a Američania Indiánske leto. Meteorológovia babie leto označujú podľa špecifického postavenia tlakovej výše nad Balkánom.  "Keďže vzduch prúdi v smere hodinových ručičiek, teplý vzduch prúdi do západnej a strednej Európy," uviedol Jurčovič. 

​Najčastejšie sa tlaková výš udrží dlhšie obdobie, v priemere 10 dní, občas aj 14. Výnimkou však nie sú ani 2-3 dni ako teraz. "Zo 100 rokov 76 býva babie leto, ale stále je tu dosť, keby nie," uviedol meteorológ. A teda v tomto roku by to mohla byť práve tento prípad. 

Bude už konečne normálne babie leto? V najbližšom období normálne nebude. Podľa predpovede má trvať opäť len dva-tri dni a potom zas zamračené a dážď. "Zase to bude najkrajšie cez víkend a v pondelok príde studený front a zase oblačnosť, zrážky...a zase len na pár dní," povedal Jurčovič. Babie leto býva aj v októbri a začiatkom novembra. Uvidíme, nakoniec možno predsa len príde babie leto, ktoré potrvá aspoň týždeň. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy