Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Heger vyhlásil, že boj za spravodlivosť a pripravované zmeny sú ochotní schváliť aj bez Kollára
Zdielať na

Heger vyhlásil, že boj za spravodlivosť a pripravované zmeny sú ochotní schváliť aj bez Kollára

BRATISLAVA / Politický víkend nebol nudný. Premiér Eduard Heger v nedeľu vyhlásil, že boj za spravodlivosť a pripravované zmeny sú ochotní schváliť aj bez Borisa Kollára. Na druhej strane ale verí, že k tomu nedôjde. Nevzdáva sa ani opozícia a avizuje ďalšie mimoriadne schôdze k cenám energií či k zdravotníctvu. A zdá sa, že o cenách energií sa v parlamente diskutovať bude.

​V koalícii stále doznieva hlasovanie o nedôvere ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Aj v nedeľu hnutie Sme rodina potvrdilo, že má výhrady k jeho osobe. Na druhej strane, ale jeho výmenu v koalícii vraj otvárať nebude. "Je to personálna vec OĽaNO a keď je OĽaNO s ním spokojné, vzhľadom na rok a pol pôsobenia ministra, aj vzhľadom na to, čo si o tom myslia ľudia, mne je to ťažko komentovať," povedal Peter Pčolinský, poslanec NR SR, Sme rodina.

Viacerí ale prstom ukazujú na Roberta Fica, ktorý naznačuje, že na Romana Mikulca by sa v najbližšom čase mali objaviť ďalšie kompromitujúce dôkazy, ktoré by ho mali diskreditovať. Fico ale tvrdí, že sa odvoláva len na vyjadrenia šéfa SIS. "Ak je to pravda, tak Fico pácha trestnú činnosť, lebo disponuje utajovanými údajmi bez toho, aby to ohlásil policajnému zboru," vyjadril sa premiér Eduard Heger (OĽANO). "Som dostatočne skúsený politik, aby som, vedel, že ak sa vrátim späť k neverejnej schôdzi NR, ak obsahujú správy SIS, že tu musia byť ďalšie dôkazy, ktoré sa dotýkajú už nie tých radových vyšetrovateľov, ktorí robili najšpinavšiu robotu, ale ich nadriadených. Je to otázka času," skonštatoval Robert Fico, poslanec NR SR za Smer-SD.

Vzťahy v koalícii sú viac ako krehké - a to nielen pre prestup Kolíkovej do SaS. Isté je, že premiér Heger trvá na tom, že ak Sme rodina bude blokovať prijatie potrebných zmien v oblasti spravodlivosti, radšej si vyberie schválenie týchto zmien ako ústavnú väčšinu. "Ja už mám pomerne jasnú predstavu a je dôležité, aby sme diskutovali hlavne s Borisom Kollárom," skonštatoval Heger.

Skúškou koalície bude zrejme i debata o cenách energií na mimoriadnej schôdzi z dielne Smeru. Koalícia avizuje, že diskutovať sa bude a túto schôdzu otvoria. "Chce vylúčiť akúkoľvek reguláciu cien pre domácnosti a malé, stredné podniky. To v praxi znamená, že trh bude všetko určovať a nárast cien bude potom obrovský. To je typická odpoveď Sulíka," zamyslel sa Fico. "To si asi nechajme na tú debatu, minister hospodárstva má toho pripravené viacej a nie je to tak, že by to chcel ponechať len na trh," dodal Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy