Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Z lekárov z Čadce sa stali novinári. Vytvorili projekt, v ktorom opisujú silné príbehy o koronavíruse
Zdielať na

Z lekárov z Čadce sa stali novinári. Vytvorili projekt, v ktorom opisujú silné príbehy o koronavíruse

ČADCA / Niektorí lekári čadčianskej nemocnice sa rozhodli, že si vyskúšajú novinárske remeslo. Chcú tak bojovať proti šíreniu koronavirusu. V Kysuckom regióne je totiž nízka zaočkovanosť. A doktori, ktorí sa denno-denne stretávajú s covidovými pacientmi môžu prostredníctvom novín osloviť tisícky ľudí, aby sa očkovania nebáli.

Čadčianski lekári vravia, že sa snažia zabrániť tomu, aby ich nemocnica opäť nebola preplnená pacientmi, ktorí ochoreli na koronavírus a bojujú o svoj život."Čo sa týka ventilovaných pacientov, ktorí nám začínajú pribúdať, aj pacienti, ktorí vyžadujú kyslíkovú liečbu aj akúkoľvek podporu dýchania," uviedol námestník riaditeľa pre zdravotnú starostlivosť KNsP Čadca, Milan Galgánek.


"V našom regióne je nízka zaočkovanosť, aby sme zabránili poškodeniu zdravia sme sa rozhodli apelovať na cítenie ľudí a ich rozhodovanie," poznamenal primár interného oddelenia čadčianskej nemocnice Vladimír Lariš.

"V spolupráci s novinármi z daného regiónu sme sa rozhodli vytvoriť projekt Zdravé Kysuce,"  povedal Galgánek.

To znamená, že bez nároku na honorár vytvorili noviny, v ktorých sa ľudskou formou prihovárajú Kysučanom. Na základe vlastných skúseností v nich opisujú ťažkosti, ktoré so sebou nesie Covid 19. A prečo si myslia, že je pre človeka lepšie dať sa zaočkovať. V novinách nechýbajú silné príbehy ľudí, ktorých postihlo toto ochorenie."Pre mňa bolo najhoršie, keď bola postihnutá celá rodina, syn zomrel, otec prežil," povedala vedúca lekárka vakcinačného centra Miroslava Galgánková.


"Vo mne najviac rezonuje prípad mladej 32-ročnej dievčiny, ktorá bola napojená na  umelú pľúcnu ventiláciu, stav sa nelepšil dlhodobo, podarilo sa ju zachrániť," uviedol Galgánek.


"Príbeh 101-ročného pána Križeka, ako sme ho na covid oddelení pomaly odpisovali. Tak 3 týždne po prepustení vyspevoval,"
opísal jeden z ďalších príbehov primár Lariš.

Najstarší pacient, ktorý sa z koronavírusu vyliečil v kysuckej nemocnici žije v domove dôchodcov v Zborove nad Bystricou, aj v tejto dedine si zo záujmom prečítali noviny lekárov. Tak, ako aj v iných kútoch regiónu, majú ich zadarmo.

"Informujú o pacientoch, ktorí sú chorí aj zdraví, aby vedeli, čo majú robiť. Či sa majú chrániť alebo zaočkovať," povedal miestny obyvateľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy