Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Granadír, buchty, španielsky vtáčik: Kuchári v školských jedálňach veľa možností nemajú
Zdielať na

Granadír, buchty, španielsky vtáčik: Kuchári v školských jedálňach veľa možností nemajú

BRATISLAVA / Zaspomínate si niekedy na staré časy v školskej jedálni? Nad čím ste ohŕňali nos a naopak, pri akom jedle ste si pýtali dupľu? Kuchári ešte aj dnes varia podľa zoznamu ministerstvom schválených receptov, kde je priestor pre fantáziu zúžený. A to ich odrádza vymýšľať aj nové moderné recepty.

"Sa snažíme variť modernejšie, v rámci tých noriem, aj pre deti zaujímavejšie. Väčšina rodičov dáva pozitívnu spätnú väzbu," povedal Tomáš Ruc, vedúci školskej jedálne. V tejto školskej jedálni dokážu aj napriek administratívnym obmedzeniam variť zdravo a chutne. Táto školská jedáleň nemá o nič lepšie podmienky ako tisíce ďalších jedální. Keďže ide o novostavbu, tak iba tou novotou. Prečo sú rodičia i deti spokojnejšie tkvie v niečom inom. "Človek by mal byť do určitej miery zapálený pre remeslo," skonštatoval Ruc.


Tu personál ešte nevyhorel, a z toho profitujú aj deti. Jedlo je príjemné pre oči, chuť i čuch. O jedle sa s deťmi rozprávajú a konzultujú to s nimi. "Deti sú najlepšími stravníkmi, povedia, keď im chutí, ale aj keď nie," vyjadril sa Ruc. Deťom síce často chutia normou neodporúčané jedlá, ako je napríklad pizza, či hamburger, ale obľubujú aj viaceré odporúčané. "Klasické domáce - perkelty, paprikáše a čo deti majú rady - čerstvé ryby," povedal Ruc.

Ale ak im nechutí, nezjedia ho a musí sa vyhodiť. "Sú jedlá menej známe, ale musíme ich z legislatívnych dôvodov variť. Tam už sa stretávame s tým, že sa to vyhadzuje, čo je škoda," vyjadril sa Ruc. Sú to však aj vyhodené peniaze a deti potom vyhladované doma siahnu práve po tzv. nezdravých jedlách. A tak zámer, aby mali deti zdravú výživu sa minie účinku a štát stojí nemálo peňazí. Kuchári však veľa možností nemajú, príliš úzke normy nepustia. Napríklad tradičné francúzske zemiaky pripravovať nemôžu, keďže klobása je zakázaná. "Francúzske zemiaky so suchou salámou," ozrejmil Ruc. To už nie je ono. Pritom táto jedáleň má 90 % lokálnych dodávateľov, teda čerstvé suroviny a vedeli by ponúknuť vysoko kvalitnú klobásu. Problémom je aj gramáž, prvák má dostať rovnakú porciu ako štvrták. "Prvákovi je veľa, štvrtákovi málo," zhodnotil Ruc.


Okrem chuti, vône a farieb, deti priťahuje aj spolupráca pri varení. Ak by sa mohli na ňom podieľať, s vysokou pravdepodobnosťou navarené aj zjedia. Hygienické normy však niečo také nedovoľujú. Kto vie, čo sa podarí zmeniť iniciatíve ministra školstva a poslankyni Halgašovej, ktorí sa už do zmien v stravovaní detí pustili. "Zvýšiť atraktivitu jedál a zaviesť moderné trendy prípravy jedál," povedala poslankyňa NR SR Jarmila Halgašová. Podarilo sa im už zmeniť zastaralý receptár jedál, zoznam povolených surovín a investovali do obnovy jedálenských kuchýň. Plošný prieskum, či žiakom teraz chutí viac, zatiaľ nemajú. Len osobnú skúsenosť. "Mladí ľudia prišli okoštovať jedlo. Tie podnety boli z 90 % pozitívne, toto by si dali aj nabudúce," doplnil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.






Súvisiace články

Najčítanejšie správy