Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Banskej Bystrici zasadili lipu na pamiatku obetí Covid-19. Má znamenať symbol života
Zdielať na

V Banskej Bystrici zasadili lipu na pamiatku obetí Covid-19. Má znamenať symbol života

BANSKÁ BYSTRICA / Vybrali si lipu ako symbol života a ako spomienku. Príbuzní obetí druhej vlny pandémie zasadili tento strom pred Strednou zdravotníckou školou v Banskej Bystrici. Za iniciatívou Živých pietnych miest stojí občianskej združenie Skutočné obete, kde našli útechu mnohí, ktorí prišli o najbližších.

Slzy, objatia aj slová plné bolesti. Rodiny, ktoré stratili blízkych sa stretli pri sadení lipy. Pani Anastázia z Banskej Bystrice spomínala na manžela, ktorého jej vzala pandémia pred 7 mesiacmi. "Boli sme spolu 43 rokov a teraz bez rozlúčky odišiel. Neviem ani koho som pochovala, ťažko sa s tým dá zmieriť," povedala manželka obete Anastázia Zelenáková. 

"Nemohla som ho ani pohladiť, ocko tam bol dva týždne, oblek visí doma v skrini, bol pochovaný len tak v dvoch vreciach," uviedla dcéra obete Erika Chrasteková. Rodina sa nakazila počas druhej vlny, kým pani Anastázia mala ľahší priebeh, jej manžel skončil v nemocnici. Keď ho viezla sanitka videli ho poslednýkrát.

"Každý večer plačem, už 7 mesiacov, nikto z nás nečakal, že sa už nevráti, ani sme sa nerozlúčili," povedala Anastázia. Pani Lucia stratila na jar 56 ročnú mamu. Po tejto strate založili so sestrou podpornú skupinu, aby pomohli ďalším spracovať prežitú traumu.

"Tie horory, ktoré sme videli v Taliansku sme zažili na vlastnej koži," uviedla dcéra obete. Lipa pri zdravotníckej škole je prvou, ktorú autori iniciatívy zasadili, tie ďalšie budú pribúdať na celom Slovensku. 

"Chceli sme niečo čo prežije stáročia a nebude to kameň," povedala Lenka Kapustová, OZ Skutočné obete. Vybrali si preto lipu ako symbol života. "Má také vlastnosti lipa je na dýchanie a bude tak žiť a dýchať za zosnulých," povedala Kapustová. "Je to pekné, takto niekto myslí aj na nás pozostalých, ktorí sme tu zostali a musíme žiť a bojovať a určite prídeme pozrieť ako rastie," dodala dcéra obete Erika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy