Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
V prípade Jozefa Chovanca unikol znalecký posudok. Podľa neho nezomrel na následky zákroku polície
Zdielať na

V prípade Jozefa Chovanca unikol znalecký posudok. Podľa neho nezomrel na následky zákroku polície

BELGICKO / Na verejnosť unikol znalecký posudok, podľa ktorého Slovák Jozef Chovanec nezomrel na následky brutálneho zákroku belgickej polície. Informovali o tom belgické médiá. Stalo sa tak len týždeň pred plánovanou rekonštrukciou policajného zákroku. Podľa advokátov ide o stratégiu, ktorá má jeden cieľ, chrániť belgických policajtov. Upozorňujeme, že zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Tridsaťosemročný Jozef Chovanec zomrel v roku 2018 po potýčke s políciou na belgickom letisku v Charleroi. Po tom, čo si zranil hlavu, ho belgickí policajti držali a kľačali na ňom viac ako štvrť hodinu. Po zverejnení videa, dočasne zo svojich funkcií odstúpili dvaja najvyšší predstavitelia belgickej polície. Po prvýkrát v histórii vstúpil do vyšetrovania aj Najvyšší súd.

"Najvyšší súd teraz povedal, že postup nebol správny a má sa vyšetriť prečo sa stalo to, čo sa stalo," uviedol právny zástupca rodiny Chovanca, Lennert Dierickx. Začiatkom budúceho týždňa má prebehnúť plánovaná rekonštrukcia celého prípadu. Od momentu zadržania až po samotný policajný zákrok. Aj z toho dôvodu, mnohých pobúrila správa, ktorá včera obletela belgické médiá.

Na verejnosť totiž unikol znalecký posudok, podľa ktorého Jozef Chovanec zomrel na následky zranení, ktoré si spôsobil sám a nie na následky zákroku príslušníkov letiskovej polície. Ako o tom informovali médiá, v posudku sa uvádza, že muž zomrel na zranenie mozgu v dôsledku úderu hlavy o dvere cely. Podľa odborníkov neboli nájdené žiadne stopy nedostatku kyslíka, čo má svedčiť o tom, že ho policajti nedusili. Podľa advokátov zosnulého má ísť o stratégiu. Rovnako to vidia aj naši europoslanci. "Aj nezávislé policajné vyšetrenie dokázalo policajné pochybenie a preto snahy o akúsi spoluvinu Jozefa Chovanca treba chápať len ako právnické kľučky skutočných vinníkov," konštatoval europoslanec Ivan Štefanec. 

Podľa advokátov má byť nanajvýš podozrivé, že posudok, o ktorom ani nevedeli, unikol sotva týždeň pred rekonštrukciou. Snažili sme sa preto advokáta rodiny nebohého kontaktovať. K veci sa zatiaľ nevyjadril, čaká ešte na ďalšie informácie. "Verím, že naozaj belgická polícia urobí maximum preto, aby tento prípad čoskoro teda bol spravodlivo objasnený," reagoval europoslanec Peter Pollák. Nepotvrdené informácie komentuje aj ministerstvo zahraničných vecí, ktoré je v priamom kontakte s belgickými orgánmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy