Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodková reforma mala byť jedným z kľúčových výsledkov vlády, len tak ľahko sa nezrodí
Zdielať na

Dôchodková reforma mala byť jedným z kľúčových výsledkov vlády, len tak ľahko sa nezrodí

SLOVENSKO / Dôchodková reforma by mala byť jedným z kľúčových výsledkov súčasnej vlády. Úmysly ministra práce Milana Krajniaka však narážajú na kritiku politikov, aj ekonómov. No a k tomu nečakane prichádza so svojim návrhom SaS.

Náš dôchodkový systém stojí na troch pilieroch, ak však má byť dlhodobo udržateľný, tak podľa ministra treba urobiť zásadnú reformu. Krajniak už vo februári pripravil ústavný zákon o dôchodkovom systéme. Prišlo však k nemu veľa pripomienok od politikov, manažérov, či ekonómov, takže to vyhodnotil, tak, že chce penzie riešiť cez obyčajné zákony.

"Momentálne nie je 90 hlasov na to, aby sa našiel kompromis na prijatie ústavného zákona," zhodnotil situáciu minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. V prvom pilieri okrem iného navrhuje, že ak ľudia budú chcieť, môžu odísť do penzie po 40-tich odpracovaných rokoch. A tiež chce zaviesť dobrovoľný rodičovský bonus. Proti tomu je však okrem iných aj rezort financií.

"Rodičovský bonus ministerstvo financií považuje za problematický, keďže návrh spôsobí výrazne negatívne dopady na verejné financie," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová. 

V týchto dňoch Krajniak ukázal návrh, ktorý má vylepšiť tretí, teda dobrovoľný dôchodkový pilier, ktorom si v súčasnosti sporí okolo 900-tisíc ľudí. No a do konca roka plánuje predstaviť aj novinky v druhom pilieri. "Tam budú niektoré veci, ktoré sa určite budú páčiť, pretože budú logické, budú to zjednodušovať, a budú prínosom pre ľudí," povedal Krajniak. 

Keďže aj v koalícii sú na túto dôležitú tému rôzne názory, čaká ju ešte mnoho rokovaní, ak chcú dospieť k nejakému zmysluplnému výsledku. Najnovšie prekvapila SaS, ktorá vypracovala vlastný návrh ústavného zákona. "Sme presvedčení, že ak do zákona dáme iba tie základné veci, a nebude tam ťahať ideológiu, z ktorou nesúhlasí buď jedna, alebo druhá strana, tak dokážeme prijať dobrý ústavný zákon," uviedol poslanec Peter Cmorej. 

"Táto reforma bude kvalitná vtedy, ak budeme vedieť ľuďom garantovať jej výsledky, dlhodobo udržateľné," povedal predseda vlády Eduard Heger. "My túto dôchodkovú reformu, vo forme v akej je navrhnutá, absolútne odmietame," dodal poslanec NR SR Erik Tomáš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy