Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež František: Prvý z amerického kontinentu, prvý jezuita a prvý, ktorý si kávu varí sám
Zdielať na

Pápež František: Prvý z amerického kontinentu, prvý jezuita a prvý, ktorý si kávu varí sám

BRATISLAVA / 256. pápež a pritom prvý pápež z amerického kontinentu, prvý z južnej Ameriky, prvý jezuita a prvý menom František. Kto je vlastne Jorge Maria Bergoglio? Muž, ktorý vstáva medzi štvrtou a piatou, sám si ustieľa posteľ a varí kávu. Človek, ktorý sa rád stretáva s ľuďmi a rád s nimi telefonuje. Jeho čas je rozrátaný na minúty a napriek tomu vraj ochrankárov často šokuje tým, že vybočí z programu len preto, aby sa pozdravil s ľuďmi.

Skromnosť, blízkosť, humor a úsmev, presne takto sa už svojim prvým verejným vystúpením zapísal do pamäte ľudí vtedy nový pápež František. Namiesto honosného rúcha s kožušinou prišiel skromne v bielom, vychovaný v skromnosti v Argentíne ako jedno z piatich detí talianskych prisťahovalcov. Priniesol čerstvý vzduch aj do bohatej rímskej kúrie. Už ako mladému 17 ročnému mu lekári zistili tri cysty na pľúcach, časť mu preto museli amputovať.

Ako sám hovorí, k rozhodujúcemu míľniku v jeho živote prišlo 21. septembra 1953, kedy kráčal okolo kostola a pocítil túžbu sa vyspovedať. Napriek tomu, že žil ako bežný mladý muž a mal dokonca aj priateľku a chcel mať rodinu, rozhodol sa byť kňazom. "Nebol typickým modelom z učebnice, že takto má vyzerať pápež. Bol to mladý človek z katolíckej rodiny a v istej chvíli počul istý hlas, aj keď jeho víziou bolo to, že si založí rodinu," povedal mons. Marián Gavenda. 

V roku 1969 bol vysvätený za kňaza a v roku1992 sa stal biskupom. Od roku 1998 zastával funkciu arcibiskupa v Buenos Aires. Podľa jedného z kardinálov sa mohol stať pápežom už v roku 2005. Skončil tesne za Benediktom XVI. pre mnohých odborníkov bolo jeho zvolenie prekvapením. V čase jeho zvolenia sa v cirkvi prejavovala kríza nedôvery, nepomáhali jej ani sexuálne škandály, či netransparentné spravovanie vatikánskych fondov.

František sa zvolení nenasťahoval do apartmánu ale ostal bývať v skromnom byte sv. Marty. Odmietol limuzínu, znížil počet ochrankárov. Pápež František využíva aj moderné technológie a sociálne siete. Na Instagrame ho sleduje viac ako 8 miliónov a na Twitteri dokonca 18 miliónov ľudí. "Pápež si robí s ľuďmi fotky a má pre to veľké porozumenie. Je tiež známy tým, že veľmi rád telefonuje. Napríklad keď bol zvolený za pápeža, tak zavolal do novinového stánku, kde si chodieval po noviny. Tá predavačka bola hotová," povedal Gavenda. 

"Sociálne siete môžu slúžiť aj na vyjadrenie spolupatričnosti a vzájomnej podpory," uviedol pápež František. Slúži omše vo väzniciach a navštevuje imigrantské tábory. Práve k ľuďom chce mať blízko a často sa prihovára aj deťom. "Týmto krokom chce ukázať, že cirkev by mala byť otvorená pre každého," povedal Gavenda. 

Mnohí ho považujú za jedného z liberálnejších pápežov. Odborníci tvrdia, že v skutočnosti pokračuje v ceste svojich tradičnejších predchodcov. "On sám hovorí, že on nenasleduje nikoho. On ide cestou Krista," povedal Gavenda. 

Je proti potratom, proti zväzkom homosexuálov, hoci zdôrazňuje, že ich treba rešpektovať ako jednotlivcov. Nie je za zrušenie celibátu. Dovolil prijímať eucharistiu rozvedeným a zásadne sa vyjadruje ku klimatickým zmenám. "Ak sa ma opýtate: Dajte mi príklad krásy jednoduchej každodennej krásy, vďaka ktorej môžeme druhým pomôcť cítiť sa lepšie a byť šťastnejší, prídu mi na um dve veci úsmev a zmysel pre humor," vyjadril sa pápež. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy