Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pamätný deň obetí holokaustu: Ich mená odzneli na celom Slovensku
Zdielať na

Pamätný deň obetí holokaustu: Ich mená odzneli na celom Slovensku

HUMENNÉ / Niektorí trpeli pre vierovyznanie, iní pre rasový pôvod, ďalší iba preto, že mali telesné postihnutie. Spája ich to, že v nie tak dávnej minulosti sa stali obeťami holokaustu. Boli deportovaní do koncentračných táborov a slobody sa 17 miliónov z nich nikdy nedožilo. V 64-och mestách na Slovensku vo štvrtok presne o 10-tej odzneli mená obetí holokaustu.

Presne pred 80-timi rokmi prijala vojnová vláda SR tzv. Židovský kódex. Bolo to 9. septembra, a preto si práve dnes pripomíname obete holokaustu a rasového násilia. Išlo o jeden z najkrutejších protižidovských zákonov v Európe. Upravoval evidenciu Židov, zavádzal verejné označenie či ich vylučovanie zo škôl. Židia nemali volebné právo a nemohli byť napríklad funkcionármi štátu. "Celý čas ich sledovali, ich osoba bola obmedzovaná. Lekári, ktorí pôsobili v Humennom, mali obmedzené práva, začali arizácie majetkov, to bolo pohroma riadna," povedal Juraj Levický, člen židovskej náboženskej obce v Humennom.

Na celom Slovensku vo štvrtok presne o desiatej dopoludnia odzneli mená občanov židovského pôvodu, ktorí zahynuli v koncentračných táboroch a slobody sa nedožili. "V 64-och mestách na Slovensku na uctenie si pamiatky obetí holokaustu," vyjadril sa Levický. Zároveň však odzneli mená tých, ktorí židovské rodiny zachránili. "To, čo sa páchalo na bezbranných ľuďoch židovského pôvodu, to sa stále musí pripomínať, že na tento moment nikdy netreba zabudnúť," skonštatoval Levický. Zo 17 miliónov obetí holokaustu bolo 1,5 milióna židovských detí.

HEGER: Židovský kódex pripravil ľudí o dôstojnosť

Prijatie Židovského kódexu pred 80. rokmi pripravilo ľudí o dôstojnosť, neskôr ich premenil na bezmenné čísla a z čísel na obete. Pri príležitosti dnešného 80. výročia podpísania Židovského kódexu na Slovensku to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Premiér konštatoval, že doba prijatia kódexu bola dobou, v ktorej prevládla nenávisť voči akejkoľvek inakosti. „O to viac môžeme byť hrdí na tých, ktorí sa tomuto presvedčeniu postavili na odpor a húževnato bojovali na strane ľudskosti. Napriek tomu je dnešné výročie Pamätného dňa holokaustu a rasového násilia veľkou škvrnou našej minulosti,“ povedal Heger. Dodal, že minulosť nemožno zmeniť, ale tragédiou by bolo sa z nej nepoučiť. „Žiaľ, aj dnes sú ľudia v spoločnosti kritizovaní pre rasu, náboženstvo, pohlavie, ale aj pre názor. Našou povinnosťou je odmietať takéto správanie a opakovane vysvetľovať, k čomu podobné postoje viedli v minulosti,“ dodal. Premiér sa zároveň ospravedlnil za poníženie a bolesť, ktorú museli obete holokaustu a rasového násilia prežiť.


Obete nacizmu a jeho ľudáckych prisluhovačov si uctila prezidentka, aj členovia vlády, ktorá sa ako historicky prvá oficiálne ospravedlnila za židovský kódex:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy