Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Medzinárodná výstava v Dubaji bude príležitosťou ukázať to najlepšie zo Slovenska
Zdielať na

Medzinárodná výstava v Dubaji bude príležitosťou ukázať to najlepšie zo Slovenska

BRATISLAVA / Slovensko chce ukázať svoje technologické výdobytky. Už o niekoľko týždňov bude na to príležitosť na medzinárodnej výstave EXPO v Dubaji. Najúžasnejšia výstava sveta otvorí svoje brány 1. októbra a napriek protipandemickým opatreniam organizátori do konca marca očakávajú 25 miliónov návštevníkov.

Po dvojročnej pauze prichádza medzinárodná výstava EXPO do Dubaja. Na tomto mieste budú mať krajiny príležitosť ukázať to najlepšie zo sveta technológií.

Slovensko bude mať výstavu, ktorej hlavnými charakteristikami budú pohyb budúcnosť, letectvo a vesmír. Jedným z najpútavejších prvkov slovenskej expozície bude vodíkové auto, ktoré vyvinuli na Technickej univerzite v Košiciach. Čím je toto auto výnimočné vysvetlil dekan strojníckej fakulty, Jozef Živčák: "uskladnenie vodíka, čo je tá Achilova päta v celom svete. Ja hovorím, že my na Strojníckej fakulte máme kľúč od miešačky."

Generálny riaditeľ skupiny Matador, Martin Kele hovorí nielen o vodíkovom aute, ale aj o väčších motorových vozidlách: "tieto technológie majú potenciál v mobilite ako takej, či už sa bavíme o nákladných autách, autobusoch alebo napríklad vlakoch."

Oblasť vesmírneho výskumu nie je Slovensku neznáma

Pôvodne bol vyvinutý robot na účely zemského povrchu, ako sa ukázalo je prospešný aj pri simulovaných misiách. "Tým, že pracujeme univerzálne, vieme ich zároveň použiť aj vo vesmíre," konštatoval výkonných manažér Robo Tech, Peter Pasztó. 

Expo ponúka príležitosť zaujať investorov

Okrem vystavenia majú krajiny možnosť prilákať investorov. Vďaka nim sa môže v krajine zvýšiť ekonomický rast, ale pomôcť aj cestovnému ruchu. Minister hospodárstva Richard Sulík vie, čo očakáva od EXPA: "keď to mám na rovinu povedať, zákazky pre slovenské firmy."

Potenciálnym dovolenkárom dáme pričuchnúť rôzne vône Slovenska, aj keď rúška budú zrejme ešte nejaký čas pre turistov nevyhnutnosť. "Napriek tomu, že pandémia je nepredvídateľný fenomén, cestovný ruch musí prežiť," vyjadril sa generálny riaditeľ agentúry Slovakia Travel, Václav Mika.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy