Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na súd s Dobroslavom Trnkom prišiel vypovedať Jaromír Čižnár
Zdielať na

Na súd s Dobroslavom Trnkom prišiel vypovedať Jaromír Čižnár

BRATISLAVA / Trnka dohodu o vine a treste odmieta. Ide o skutok z roku 2014. Trnka ako generálny prokurátor nahrávku, ktorú mu dal Kočner, neodovzdal vyšetrovacím orgánom, ale naopak ju schovával u seba doma, u notára v Maďarsku a na iných miestach. Dobroslav Trnka odmietol dohodu o vine a treste a vyhlásil, že sa cíti byť nevinný.

Na dnešné pojednávanie prišiel vypovedať aj bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár

Čižnár pred súdom opísal stretnutie na Úrade vlády SR s vtedajším premiérom Robertom Ficom a Dobroslavom Trnkom. Obžalovaný im mal na stretnutí pustiť časť z nahrávky Gorila. Podľa Čižnára na to Fico reagoval otázkou "Čo to má byť?“. Obžalovaný mal odpovedať, že "také zaujímavé veci“ a následne Robert Fico obžalovaného vyhodil. Malo sa to stať v roku 2008 alebo 2009. Čižnár uviedol, že identifikoval hlas nebohého dlhoročného člena strany Smer – sociálna demokracia Františka Határa. Druhý hlas, ktorý má údajne patriť podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, nespoznal. "Doteraz ľutujem, že som sa tam nechal nahovoriť ísť,“ dodal Čižnár.

Dobroslav Trnka po Čižnárovej výpovedi skonštatoval, že k takémuto opisovanému stretnutiu nikdy neprišlo. "Udalosti, ktoré spomínal pán Čižnár, keď ma mal doktor Fico vyhodiť z úradu vlády, si musel svedok Čižnár pomýliť s nejakým iným stretnutím. Ja som nemal žiadne problémy s doktorom Ficom. Naopak, doktor Fico v tom čase 2008 – 2009 mohol byť oprávnene nahnevaný na doktora Čižnára, nakoľko tento zabránil sestre doktora Fica v kariérnom postupe na prokuratúre a vzhľadom na tú situáciu som tento problém riešil ja,“ pokračoval Dobroslav Trnka.

Na nahrávke boli informácie a osoby, ktoré mohli byť diskreditované alebo tam boli informácie, ktoré mohli naznačovať protiprávne konanie. Ide o záznam údajného utajeného sledovania vysoko postavených politikov a finančníka spoločnosti Penta, Jaroslava Haščáka Slovenskou informačnou službou.

SIS na základe súdneho rozhodnutia nakoniec rozsiahly materiál musela zničiť, lebo bol získaný nezákonne. Kočner ale získal kópiu Gorily, aby vysokokompromitujúci materiál mohol použiť, keď to bude potrebovať. Napríklad, aby Trnku udržal naďalej vo funkcii, keď budú nové voľby šéfa prokuratúry.Dobroslav Trnka s komplicmi chcel na nahrávke zarobiť milióny korún. Ide o kauzu odpočúvacej akcie realizovanou SIS pod názvom Varga, ale vo verejnosti známej ako Gorila. Aj samotné tretné konanie bol trestný čin vydierania Jaroslava Haščáka. "Ja som sa dozvedel o kauze Gorila, v tom čase už nie ako generálny prokurátor, od denníka SME, ktorý zverejnil Nicholson. Oni tým už disponovali, aj Radičová. Ja som na túto skutočnosť zriadil tím, aby vec riešila. Aj vtedajší riaditeľ trestného odboru Jozef Čentéš mal túto kauzu riešiť. V tejto falošnej mienke v rámci médiokracii je vytvorený aj tento prípad. Ja nechcem brať médiám právo informovať, ale objektívne," reagoval Trnka na medializované informácie. Je presvedčený o svojej nevine. "Mám za to, že počas hlavného pojednávania preukážeme poukázaním na dôkazy, kde sú pochybenia prokurátora a vyšetrovania. Ja som presvedčený o tom, že bude nezávislé posudzovanie súdom. Už teraz sú medializované dve súdne rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci Varga, aj rozhodnutie generálneho prokurátora Maroša Žilinku vo veci Jaroslava Haščáka. Dúfam, že akékoľvek dôkazy v kauze Gorila, ktorými som mal ja disponovať a nedisponoval som boli nájdené u Mariana Kočnera," vyjadril sa k rozhodnutiam generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý Jaroslavovi Haščákovi zrušil obvinenie.

"Na základe týchto rozhodnutí je jasné, že je treba akceptovať rozhodnutie Ústavného súdu a nie cez optiku červeného súkna. Medzinárodné dohovory aj súdneho dvoru je Slovenská republika nutná rešpektovať. K jednotlivým dôkazom sa bude aj po porade vyjadrovať. V tomto štádiu konania sa k obžalobe vyjadrovať nebudem," uzavrel Dobroslav Trnka. 

Proces s Dobroslavom Trnkom bude pokračovať aj zajtra výsluchom už bývalého generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. 

V prvý deň pojednávania sa čítali viaceré výpovede svedkov z prípravného konania. Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth uviedol, že mu Marian Kočner hovoril, že o tom, že má nahrávku označovanú ako Gorila, hovoril aj predsedovi strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robertovi Ficovi.

Účelom malo byť to, aby Smer podporil znovuzvolenie Dobroslava Trnku do funkcie generálneho prokurátora. Zároveň údajne Ficovi, ako aj Jaroslavovi Haščákovi garantoval, že nikto iný k nej nebude mať prístup. Odkiaľ sa Kočner k nahrávke dostal Tóth nevedel, uviedol ale, že Kočner „mal pomerne rozsiahle kontakty medzi príslušníkmi SIS". Samotný Kočner vo veci odmietol vypovedať, keďže dôkazy v tejto trestnej veci podľa neho boli získané nezákonne. Šéf Smeru Robert Fico vo svojej výpovedi povedal, že obsah nahrávky nepozná, keďže tak, ako nepozerá správy a nečíta noviny, nepočúva ani nahrávky. Podnikateľ Jaroslav Haščák vo svoje výpovedi poprel, že by ho Kočner alebo Dobroslav Trnka vydierali prostredníctvom nahrávky. Ako povedal, takéto ponuky dostáva pravidelne, ale od anonymov. "Nikdy som však na takéto ponuky nereflektoval," zdôraznil.

Robert Fico popiera, že by mu Dobroslav Trnka púšťal nahrávku Gorily

Robert Fico tvrdí, že nikdy nepočul nahrávku kauzy Gorila, ktorú mu mal púšťať bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. "Ja som žiadnu nahrávku od nikoho nepočul,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár dnes na súde vypovedal, že na žiadosť Dobroslava Trnku sprostredkoval stretnutie s premiérom Ficom a riaditeľom kancelárie predsedu vlády Františkom Határom. Ďalším hlasom na nahrávke mala byť osoba podnikateľa Jaroslava Haščáka z Penty. Čižnár však na súde uviedol, že Haščáka podľa hlasu nepoznal.

"Stále vám nejako uteká podstata tej Gorily, Prečo nenaháňate pána Krajniaka, ktorý sedel vo Fonde národného majetku a privatizoval len sa tak prášilo? Prečo sa nepýtate, či je pravda v Gorile to, ako si delili peniaze tí lumpi z Dzurindovej vlády?," pýtal sa Fico.

Predseda Smeru-SD tvrdil, že nikdy nebude popierať stretnutie. Podľa neho je normálne, že sa stretne predseda vlády s generálnym prokurátorom. Na otázku, či Čižnár klame, Fico odpovedal, že nevie, odkiaľ má Čížnár túto informáciu. "Možno si pomýlil nejakú inú situáciu. Nemienim to komentovať,“ dodal Fico. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák poznamenal, že vždy bolo povedané, že nahrávka Gorily neexistuje. "Ak sa niekde objavila, bola dobre utajená,“ podotkol Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy