Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ani salaš, ani kroje. Na Expe v Dubaji sa Slovensko odprezentuje modernými technológiami
Zdielať na

Ani salaš, ani kroje. Na Expe v Dubaji sa Slovensko odprezentuje modernými technológiami

BRATISLAVA / Menej prírody, valašiek, ľudovky, či halušiek, ale o to viac technológií, zázrakov inžinierstva, či dokonca vesmírnych technológií. Takto sa chce Slovensko prezentovať na svetovej výstave expo v Dubaji, ktorá sa má začať v októbri a trvať má pol roka. Teda ak to situácia dovolí, podujatie už raz pre pandémiu posunuli.

Slovensko sa v Dubaji nechce prezentovať ako jeden veľký ľudovkový salaš. "Predtým sme ukazovali najmä prírodu, dnes chceme ukázať tú druhú stranu, ktorá je atraktívna a vo svete možno neznáma," opísal na začiatok hlavný architekt projektu Matej Siebert. "Vyrábame autá, sme lídri v mnohých technologických oblastiach," konštatoval Siebert.

Koniec koncov taký je aj príbeh Dubaja. Emiráty boli pred objavením ropy domovinou kočovných beduínov a teraz je to jedna z najmodernejších krajín sveta. V takom duchu bude ladená aj naša expozícia. "Koncept je postavený práve na premietacích a prezentačných technológiách. Všetky priestory sú plné takýchto technológii," priblížil myšlienku prezentácie Slovenska Siebert. Vláda schválila pokračovanie príprav vlani v októbri. Expozícia má rozpočet takmer 6,5 milióna eur a má mať rozlohu 1306 metrov štvorcových. Zameraná je ambiciózne - vodíkové technológie, letecký priemysel a vesmírny sektor. "Obdržali sme prekvapivých viac ako 250 registrácii," uviedla komisárka pre Expo, Miroslava Valovičová. Z týchto viac ako 250 uchádzačov komisia vyberie potom tie najlepšie inovatívne firmy a projekty. Na expe očakávajú až 25 miliónov návštevníkov z celého sveta. Matej Siebert by bol najradšej, keby slovensko obstálo v Dubaji takto: "Boli by sme nesmierne radi, keby si tie svoje najkrajšie selfíčka mohli urobiť práve v našej expozícii," vyjadril sa Seibert. To sa udeje iba ak sa v októbri Expo začne. Záležať to celé bude od pandemickej situácie. Naša expozícia má v Dubaji ukázať to najmodernejšie zo Slovenska, Richard Sulík však dúfa, že príde aj na klasiku. "Tak dúfam, že tie halušky si tam dám," konštatoval Sulík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy