Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezidentka Čaputová: Ústava SR chráni občanov pred možnou svojvôľou
Zdielať na

Prezidentka Čaputová: Ústava SR chráni občanov pred možnou svojvôľou

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ústava SR chráni občanov pred možnou svojvôľou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ústavy SR. V demokratickom zriadení chápe prezidentka ústavu ako najvyšší zákon, ktorý si treba ctiť aj vtedy, keď jej ustanovenia sú prekážkou pri napĺňaní skupinových politických alebo osobných ambícií. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) cíti silný záväzok každodennou prácou napĺňať hodnoty Ústavy SR a rozhodnutia vlády podriaďovať jej pravidlám.

Zdôraznila, že prijatím základného zákona štátu v roku 1992 Slovenskou národnou radou sa Slováci nielen týmto aktom, ale predovšetkým literou a duchom ústavy, prihlásili k hodnotám právneho, demokratického a zvrchovaného štátu. Vyjadrenie prezidentky poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

"Tohtoročný Deň Ústavy SR oslavujeme v období, v ktorom ústavný text a jeho výklad v podobe rozhodnutí Ústavného súdu SR významne vstúpil do spoločenského a politického diania na Slovensku,“ podotkla prezidentka. Pripomenula, že na základe ústavy Ústavný súd SR dvakrát pozastavil účinnosť vyhlášky, ktorá upravovala režim na hraniciach a rozhodol o spôsobe predlžovania núdzového stavu. Doplnila, že v prípade advokáta Martina Ribára ÚS SR na základe ústavy zrušil jeho väzobné stíhanie.

V prípade podnetu, ktorý sa týkal ústavnosti referenda, rozhodol, že konanie referenda s otázkou, ako ju sformuloval petičný výbor, nie je v súlade so slovenskou ústavou. Zároveň podotkla, že mnoho ľudí od Ústavného súdu SR očakávalo iné rozhodnutia a svoju nespokojnosť dávalo najavo aj spôsobmi, ktoré sa vymykajú z rámca kultivovanej občianskej diskusie. Stav, keď sa osobný nesúhlas vydáva za neústavnosť, je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej v príkrom rozpore s tým, čo od občanov vyžaduje Ústava SR.

Základný zákon štátu, v stredu 1. septembra 2021, oslavuje 29 rokov

Slovenská ústava oslavuje  29. výročie od jej schválenia poslancami národnej rady ešte v starej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave. Ústavu Slovenskej republiky, najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu, prijali 1. septembra 1992 na 5. schôdzi Slovenskej národnej rady. Tretieho septembra 1992 ju na Bratislavskom hrade podpísali predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar.

Ústavu tvorí súhrn základných právnych noriem o spoločenskom zriadení, politickej organizácii a postavení občanov, ktorý zaväzuje všetky orgány a občanov štátu. Väčšia časť ústavy vstúpila do platnosti 1. januára 1993, teda v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Samostatný štát vznikol po rozdelení česko-slovenskej federácie.

Z právneho hľadiska je slovenskú ústavu možné charakterizovať ako rigidnú, pretože na jej prijatie či zmenu je potrebný súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov parlamentu. Takisto ide o ústavu písanú, ktorá zakladá demokratický a unitaristický charakter štátu. Dokument sa skladá z preambuly a deviatich hláv, ktoré sa venujú rôznym oblastiam fungovania krajiny. Originál Ústavy SR je uschovaný v trezore v budove parlamentu.

Premiér cíti silný záväzok každodennou prácou napĺňať hodnoty Ústavy SR

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) cíti silný záväzok každodennou prácou napĺňať hodnoty Ústavy SR a rozhodnutia vlády podriaďovať jej pravidlám. Uviedol to vo svojom príhovore pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ústavy SR. Naďalej plánuje obrusovať hrany na politickej scéne a posilňovať ducha spolupráce v slovenskej spoločnosti. Dodal, že sa nebojí diskusie ani polemiky, pretože riešenia sa zrodia z rozhovoru. Má však obavy, že plodnú diskusiu a vecnú polemiku sa zo života snaží vytlačiť nenávisť, neochota sa vzájomne počúvať, zlomyseľnosť, ale aj účelová manipulácia s faktami. Občanov vyzval, aby to nedovolili a mali stále otvorené srdcia aj hlavy, počúvali a rešpektovali sa navzájom. Nemali by byť na seba zlí a povýšení.

Heger Ústavu SR považuje za korunu slovenského práva

Priblížil, že ústava hovorí o hodnotách Slovenska a určuje pravidlá v spoločnosti. "Keď sa občania a štátne orgány budú správať tak, ako to požaduje ústava, budeme žiť v slobodnej, spravodlivej krajine, kde vládne zákon. Budeme žiť v krajine, kde zároveň prevláda duch tolerancie a spolupráce. Žiadna spoločnosť nemôže prežiť bez spolupráce,“ konštatoval. Podľa neho v rozhádanej, rozdelenej a nespolupracujúcej spoločnosti nemôžu byť ľudia šťastní. Myslí si, že ľudia na Slovensku chcú žiť spokojný život v štáte, ktorý funguje. Zdôvodnil, že aj preto bol založený tento štát, a preto sa prijala Ústava SR, ktorá má dnes 29 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy