Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Istropolisu hrozí zbúranie: Miestny úrad považuje búracie konanie za neférové
Zdielať na

Istropolisu hrozí zbúranie: Miestny úrad považuje búracie konanie za neférové

BRATISLAVA / Budova Istropolisu je bližšie k zbúraniu. Investor po súhlase Pamiatkového úradu požiadal Stavebný úrad o búracie práce. Mestská časť ešte predtým žiada investora o garanciu, že sa novou budovou nahradí pôvodný účel Istropolisu - teda kultúra.

Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý považuje búracie konanie za neférové a požaduje od investora viacero požiadaviek. "Kultúrno-spoločenské centrum sa musí stavať ako súčasť prvej fázy výstavby projektu. Nebudeme riskovať situáciu, že nám investor po nejakom čase povie: Bohužiaľ, nemôžeme ho nakoniec postaviť, lebo nám to nevychádza. Nový Istropolis musí byť vybudovaný hneď na začiatku," povedal starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý. 

Zároveň chce mestská časť zachovať pôvodné prvky ako sú napríklad fontána, vitráže a výtvarné diela. Treťou požiadovkou je zachovanie zelene a jej rozšírenie ako aj spolupráca pri budovaní verejného priestoru.  Od investora sme dostali iba písomnú reakciu na vyjadrenia starostu. "Od akvizície Domu odborov v roku 2017 verejne deklarujeme zachovanie kultúrno-spoločenskej funkcie v území a zveľadenie lokality Trnavského mýta, ktorá roky chátra," uviedol investor. 

Situáciu môže podľa Kusého skomplikovať aj to, že Investor je jedným z troch kandidátov, ktorí sa uchádzajú o štátnu dotáciu v sume 60 miliónov eur na výstavbu Národného kultúrneho a kongresového centa. Mestskej časti ide primárne o kultúru a nie kongresy.

"Ja som aj deklaroval, že vybudovanie nového Istropolisu, pričom pod ním rozumiem časť, ktorá sa venuje kultúre, spoločenským kongresom nesmie byť viazané na získanie dotácie, či na čokoľvek iné. Nechcem, aby to bolo podmienené dotáciou," povedal Kusý. 

"Registrujeme podmienky pána starostu, ktoré dnes odzneli na TK a po ich internej analýze sme pripravení na diskusiu so zámerom priniesť, čo najlepšie riešenie pre obyvateľov mestskej časti a celej Bratislavy," vyjadril sa investor. 

"Urobil to tak, že v podstate rozhodnutie o búraní by malo padnúť ešte predtým, než bude rozhodnutie o dotácii. A preto je nevyhnutné mu to pripomenúť aj týmto spôsobom," dodal starosta Kusý. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy