Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Riaditeľka ZŠ: Digitálnych koordinátorov by sme potrebovali čo najskôr. Ministerstvo školstva spustilo pilotný projekt
Zdielať na

Riaditeľka ZŠ: Digitálnych koordinátorov by sme potrebovali čo najskôr. Ministerstvo školstva spustilo pilotný projekt

SLOVENSKO / Počas pandémie učitelia aj žiaci hľadali spôsoby, ako sa vzdelávať na diaľku, pričom odhalili úskalia online vzdelávania. Ministerstvo školstva spustilo pilotný projekt, v rámci ktorého budú môcť školy zamestnať človeka špeciálne pre takúto oblasť. Bude to takzvaný digitálny koordinátor.

Očakáva sa, že prvé triedy by sa mohli zatvárať a prechádzať na dištančné vzdelávanie už niekedy v septembri. Pomôcť učiteľom, ale aj žiakom lepšie zvládnuť online vzdelávanie by mohla novozriadená funkcia na školách, digitálny koordinátor, aj keď zatiaľ ide iba o pilotný projekt. "Digitálny koordinátor má byť ten, ktorý má prinášať tie nové spôsoby vzdelávania, či už ich prináša priamo žiakom alebo následne bude vzdelávať učiteľov v rámci pedagogického tímu," vysvetľuje minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. "Vynikajúci nápad a výborná myšlienka a všetci v školách by sme veľmi radi uvítali túto profesiu a takisto by sme ju potrebovali čo najskôr, aj ihneď zamestnať," hovorí riaditeľka ZŠ Ostredková v Bratislave PaedDr. Erika Drgoňová, PhD.

Problém ale vidia v tom, že IT oblasť je veľmi dobre platená a už len zohnať učiteľa informatiky je pre školy často nadľudský výkon, nehovoriac o tejto novozriadenej funkcii. "Tie peniaze, ktoré núkajú školské tabuľky, tak určite takého človeka nezoženieme," hovorí Drgoňová. "Je vyčlenených 6,2 milóna na tento pilotný projekt, kde budeme vedieť pokryť niekde okolo 300 digitánych koordinátorov na školách. Následne máme samozrejme pripravené ďalšie investície," hovorí Gröhling.

Do škôl sa budú od pondelka distribuovať aj samotesty, ktoré sú dobrovoľné. Rodičia o ne prejavili pomerne veľký záujem. Mnohí sa pýtajú, či na použité testy budú nejaké zberné nádoby. Odpoveď ministerstva je: Nie sú potrebné. "Školy nebudú musieť zbierať lebo akonáhle odovzdajú tie testy rodičovi, tak ten test vykonáva rodič v rámci domáceho prostredia, tak ako aj odporúčala pani doktorka Prokopová, treba to považovať ako vreckovku, ktorou sa otestujem a následne ju vyhadzujem," vysvetľuje Gröhling.

Stále platí, že v prípade pozitívneho testu žiaka odchádza do karantény len jeho trieda. Čo však, ak je v karanténe rodič dieťaťa? "Ak je rodič pozitívny, tak žiak ide iba sám do karantény, nie celá trieda, v ktorej sa daný žiak nachádzal a aj to od potvrdenia pozitivity rodiča," informuje Gröhling. Zaočkované deti sa budú môcť ostať vzdelávať v škole aj v prípade, že ich trieda má ísť do karantény. Školy ale zrejme nakoniec nebudú vedieť robiť vyučovanie aj v triede prezenčne a súčasne počas hodiny komunikovať s deťmi, ktoré sú doma cez počítač. "Skúšali sme to už počas prvej vlny pandémie, ale skutočne vyčerpávalo to nielen učiteľa, ale aj tých samotných žiakov, ktorí sedeli priamo na vyučovaní v triede," hovorí Drgoňová. To, či teda zaočkované deti budú môcť chodiť dočasne do školy s inou triedou, a či sa budú môcť takto miešať kolektívy, ešte rozhodne konzílium odborníkov. "Ak sa pýtate na to spájanie, tak toto nebudeme odporúčať," hovorí minister školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy