Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hurikán Ida zasiahol pobrežie USA. Jedna osoba prišla o život, keď na ich dom spadol strom
Zdielať na

Hurikán Ida zasiahol pobrežie USA. Jedna osoba prišla o život, keď na ich dom spadol strom

Archívna reportáž

NEW ORLEANS / Americkú Luisianu v týchto chvíľach zasiahol hurikán IDA, ktorý zosilnel na štvrtý stupeň z piatich. Je najsilnejším v tomto štáte za sto rokov a sprevádza ho vietor s rýchlosťou 240 kilometrov za hodinu. Živel dorazil na pevninu presne 16 rokov po hurikáne Katrina, ktorý v roku 2005 spustošil mesto New Orleans a vyžiadal si 1 800 obetí. Tisícky ľudí sa snažili pred hurikánom ujsť. V niektorých oblastiach bola evakuácia povinná a úrady otvorili záchytné centrá.

Hurikán Ida v nedeľu zasiahol americké pobrežie ako jedna z najsilnejších búrok v dejinách Spojených štátov a spôsobil výpadok prúdu v celom New Orleans. Zatiaľ mu pripisujú jednu obeť po tom, ako na dom v Prairieville, na predmestí Baton Rouge spadol strom. Bez elektriny je viac ako milión zákazníkov v Louisiane a ďalších asi 40-tisíc v Mississippi. Jedna osoba prišla o život, keď na ich dom v oblasti Baton Rouge, spadol strom.

​Ida zasiahla Louisianu a Mississippi ako hurikán štvrtej kategórie presne 16 rokov po tom, ako oblasť zasiahol hurikán Katrina, ktorý si v roku 2005 vyžiadal 1 800 mŕtvych. Ida pevninu zasiahla asi 72 kilometrov západne od miesta, kde prvý raz udrela Katrina, ktorá bola hurikánom tretej kategórie.

Vietor s rýchlosťou asi 240 kilometrov za hodinu radí Idu na piate miesto medzi najsilnejšie hurikány, ktoré zasiahli pevninské Spojené štáty. O hodinu neskôr zoslabla na búrku prvej kategórie s maximálnym vetrom 155 kilometrov za hodinu a ďalej sa posúvala do vnútrozemia.

​Predpovede však stále varujú pred silným vetrom, dažďom, ktorý by mohol spôsobiť prívalové povodne, a život ohrozujúcim prílivom.

Americký prezident Joe Biden sa vyjadril, že Ida bude „život ohrozujúca“ a spôsobí rozsiahle škody. Štát Louisiana zároveň vyhlásil za miesto katastrofy a uvoľnil prostriedky na záchranné operácie, informuje spravodajský portál BBC.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy