Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
NCZI otriasa škandál: Tendre za milióny zastavilo
Zdielať na

NCZI otriasa škandál: Tendre za milióny zastavilo

BRATISLAVA / Tendre za milióny eur zastavilo Národné centrum zdravotníckych informácií po podozreniach z manipulácií verejného obstarávania. Prišli na to ľudia z IT komunity združení okolo Slovensko digital. Ide v podstate o obchod ušitý na mieru vopred dohodnutej firmy. Rezort zdravotníctva spolu s

NCZI len prednedávnom vyhlásilo obstarávanie za viac ako 58 miliónov eur, no a chvíľu na to sa objavili viaceré chyby za niekoľko miliónov.

Ľudí z IT komunity zaujal najprv odkaz na stránke NCZI ohľadom špecialistu. "Je tam taká poznámka, že nemáme, čo hneď vyvolalo otázky,"  uviedol výkonný riaditeľ Slovensko digital Peter Kulich.


Tak sa do toho pustili ďalej a narazili onedlho na ďalšie nezrovnalosti. Teda vlastne starý scenár, ktorý fungoval aj v časoch predinternetových. "Dodávatelia akoby súťaže pripravujú sami na seba," skonštatoval Kulich.


Tendre sa týkajú napríklad poskytovania podporných služieb na zabezpečenie prevádzky informačných systémov NCZI.  V slušnej sume skoro štyri milióny s DPH. Dôvodom podozrení boli záznamy vo vlastnostiach dokumentu, či zostatkové slovo v obsahu súťažných podkladov. V podstate školácka chyba.

"Keď chcete, tak viete tie metadáta vymazať. Čiže neviete nakoniec identifikovať, kto je autorom a kto to upravil," ozrejmil výkonný riaditeľ Slovensko.digital.

Potom, čo slovensko digital zverejnilo pochybnosti na svojej facebookovej stránke, reagoval na ne komentom riaditeľ NCZI.

"Ďakujem za upozornenie. Zajtra to budem riešit personálne a trestnoprávne," napísal Capek.

Deň na to, teda v stredu, Národné centrum vydalo dokument, že tender zastavuje."V priebehu postupu verejného obstarávania sa vyskytli dôvody hodné osobitného zreteľa, pre ktoré nemožno od verejného obstarávateľa požadovať, aby vo verejnom obstarávaní pokračoval," uviedlo v stanovisku NCZI.

Ministerka pre investície Veronika Remišová očakáva, že sa bude konať, inak tendre nebudú z eurofondov preplatené."Očakávam, že obe súťaže budú vypísané nanovo v súlade s princípmi dobre spravovaného IT, ktoré vláda odsúhlasila v minulom roku," uviedla v stanovisku Remišová.

Práve dôvera vo vládne úmysly bola však už narušená a de facto v tejto komunite ani nebola.

"Veľa firiem hovorilo, že do verejných súťaží nešlo pretože, akoby bol vopred definovaný víťaz," povedal Kulich.

Trestné oznámenie

Ministerstvo zdravotníctva SR iniciovalo trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením na manipuláciu vo verejnom obstarávaní. 

"Vzhľadom k tomu, že existuje dôvodné podozrenie, že s podkladmi vypracovanými pre účely vyhlásenej verejnej súťaže mohlo byť manipulované osobami z externého prostredia, reprezentujúcimi obchodnú spoločnosť pôsobiacu v IT biznise, a to v súčinnosti so zamestnancami NCZI, ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo neodkladne postupovať v zmysle § 3 ods. 2 Trestného poriadku a oznámiť skutočnosti nasvedčujúce tomu, že bol spáchaný trestný čin, orgánom činným v trestnom konaní," uviedlo ministerstvo v stanovisku. Podľa rezortu ide o principiálne konanie a v budúcnosti plánuje pri iných verejných obstarávaniach uplatniť  "rovnako razantný prístup".

"Ministerstvo zdravotníctva SR nevstupuje do procesu tvorby súťažných podmienok verejných obstarávaní rezortných organizácií, vzhľadom na to, že ide o samostatné právnické osoby a subjekty," dodáva ministerstvo.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy