Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vzniesli obvinenie prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi
Zdielať na

Vzniesli obvinenie prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Krajská prokuratúra Bratislava vzniesla 26. augusta obvinenie voči prezidentovi Policajného zboru Petrovi Kovaříkovi pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

Policajný prezident mal podľa prokuratúry zmariť prebiehajúci zásah zadržania ako aj vykonanie nasledovných trestno-procesných úkonov s obvinenými Matejom Z. a Peterom P.

Petra Kovaříka zároveň 26. augusta vypočuli v postavení obvineného. Proti vznesenému obvineniu podal sťažnosť. Stanovisko Krajskej prokuratúry Bratislava poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Informáciu o vznesení obvinenia potvrdil aj samotný šéf polície. „Môžem potvrdiť, že som si dnes prevzal obvinenie z rúk prokurátora. S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava," povedal Kovařík. Dodal, že celú vec vníma ako pokračovanie tlaku na políciu pre vyšetrovanie veľkých prípadov Národnou kriminálnou agentúrou. Jeho stanovisko sprostredkovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Reagoval aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ktorý postup Krajskej prokuratúry v Bratislave akceptuje. Dodáva ale, že už v minulosti uviedol, že Peter K. nezastavil činnosť tímu vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ale len činnosť jednotky, ako jednej z častí tímu. „Vedúca tímu ÚIS mala na vykonávanie zadržiavacích úkonov vyčlenené adekvátne sily a prostriedky Úradu inšpekčnej služby. Ich činnosť nebola rozhodnutím prezidenta žiadnym spôsobom ovplyvnená," uviedla riaditeľka Tlačového odboru Ministerstva vnútra SR (MV SR) Barbara Túrosová. Dodáva, že minister vnútra je presvedčený, že ak by dočasne poverený riaditeľ ÚIS a policajný prezident nepostupovali tak, ako postupovali, bola by činnosť tímu spochybňovaná.

Obvinenie šéfa polície podľa Hlasu-SD nedokazuje nezávislosť polície

Obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka počas výkonu jeho funkcie je podľa strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) dôkazom, že polícia na Slovensku nekoná nezávisle. Vyplýva to zo stanoviska strany, ktoré poslala jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

Podľa Hlasu-SD nemá polícia rozviazané ruky a je ovplyvňovaná priamymi zásahmi jej najvyšších predstaviteľov, ktoré sú politicky motivované. „Výsledkom pôsobenia Igora Matoviča, Daniela Lipšica, Romana Mikulca a Petra K. je organizovaná skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov Špeciálnej prokuratúry, ktorá manipuluje vyšetrovanie politických káuz a koordinuje výpovede profesionálnych udavačov,“ uvádza sa v stanovisku strany.

Strana Hlas-SD je presvedčená, že Matovič, Mikulec a Peter Kovařík musia vo svojich funkciách okamžite skončiť. „Podozrenia voči nim sú natoľko závažné, že ich zotrvanie vo funkciách môže mať zásadný vplyv na ďalší osud celej vlády i vládnej koalície,“ konštatuje Hlas-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy