Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Získať nájomné bývanie na Slovensku nemusí byť o niekoľko rokov také zložité. Spôsob, ako na to, ukázali na Liptove
Zdielať na

Získať nájomné bývanie na Slovensku nemusí byť o niekoľko rokov také zložité. Spôsob, ako na to, ukázali na Liptove

BRATISLAVA / Získať nájomné bývanie na Slovensku nemusí byť o niekoľko rokov také zložité, ako v súčasnosti. Spôsob, ako na to, ukázali na Liptove, kde sa im napriek koronakríze, darí úspešne dokončovať byty pre sociálne slabšie rodiny. Na masovú výstavbu nájomných bytov si však napriek tomu budeme musieť ešte počkať.

Sen o streche nad hlavou sa mnohým rodinám začína rozplývať. Podmienky na získanie úveru sa sprísňujú, ceny nehnuteľností prudko rastú a nájomných bytov je napriek sľubom vlády stále žalostne málo.

Keďže najmä mladí nemajú príliš na výber, nezostáva im iné, ako uprednostniť takzvaný mama hotel. S rodičmi žije u nás až 70 % dospelákov do 34 rokov, čím suverénne kraľujeme európskym štatistikám. Zdá sa, že prudký obrat k lepšiemu nemožno čakať ani v najbližšom období. "Koronakríza zaťala pomerne hlbokú sekeru do nášho štátneho rozpočtu. Okrem toho situáciu zhoršuje aj súčasná materiálová kríza, zvyšujú sa ceny stavebných materiálov," skonštatovala analytička 365. Bank Jana Glasová.


K tomu treba pripočítať aj problémy s vysporiadaním pozemkov a nedostatočný tlak na developerov. Európsky priemer sa nám tak stále vzďaľuje. "V najbližšom období budeme musieť stavať, ak by sme sa mali dopracovať k západu aj 25-30 tisíc bytov ročne," uviedla ekonomická analytička Fingo.sk Lenka Buchláková.

Iskierku nádeje sa pokúša vykresať Združenie miest a obcí Slovenska.“My sme dnes podpísal so Štátnym fondom rozvoja bývania memorandum, kde sa zaväzujú obe strany, aby sa tento proces skvalitnil a zrýchlil," informoval predseda ZMOS Branislav Tréger.


“Máme dostatok finančných zdrojov v rozpočte, len ich treba efektívne čerpať a týmto spôsobom chceme pomôcť,"  skonštatoval generálny riaditeľ ŠFRB Tomáš Lamprecht.


Jednou z prvých lastovičiek sú tieto byty v Bešeňovej pri Ružomberku, ktoré poskytnú strechu nad hlavou 81 rodinám. Zdá sa, že obec Bešeňová je vzorová. Až 99% pozemkov má vysporiadaných vo svojom vlastníctve."Človek, keď má kde bývať, potom je už spokojný, usadí sa, založí si rodinu a môže ďalej existovať,"  zhodnotil starosta Martin Baran.

"Nám sa tu dobre býva, my sme tu spokojní. Máme blízko športové ihrisko, majú sa ďalšie stavať, myslím si, že obec má super vybavenie,"  uviedla miestna obyvateľka.


Na Slovensku býva v nájme len približne 6 a pol percenta ľudí, pritom len poldruha percenta má výhodu sociálneho nájmu. Rozdiely sú však značné. "Ak si zoberieme 2-izbový byt v Bratislave s výmerou 60 m2, tak priemerné nájomné je zhruba 500-600 eur, záleží od lokality a ak si zoberieme regulované nájomné, tak v Bratislave sa pohybuje okolo 90 eur plus energie," uviedla ekonomická analytička Buchláková.

Niet divu, že záujem o nájomné bývanie je vysoký a výhody môže priniesť aj samotným obciam. "Ambíciou je, aby ten, kto chce takéto bývanie, aby mu dostupné bolo," uviedol Tréger zo ZMOS-u. "Ľudia sú spokojní, bývajú, ale zároveň aj nám počet obyvateľov rastie," skonštatoval starosta Bešeňovej. Viac ľudí totiž znamená vyššie dane do obecnej pokladnice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy