Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Čaká nás dramatická zmena počasia: Na týchto miestach hrozia aj prívalové povodne
Zdielať na

Čaká nás dramatická zmena počasia: Na týchto miestach hrozia aj prívalové povodne

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok 23. augusta výstrahu pred búrkami na väčšine územia Slovenska. Ako informuje na svojej webovej stránke, meteorologická výstraha druhého stupňa platí od dnešnej polnoci do pondelka do 10:00. Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa. Meteorológovia očakávajú na väčšine územia Slovenska búrky aj dnes večer od 20:00 do polnoci.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 mm až 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 30 m/s, čo predstavuje 70 až 110 km/h. Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," priblížil SHMÚ. Meteorológovia dodávajú, že pri spomínaných búrkach je možný výrazný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Na západe Slovenska hrozia prívalové povodne. Ako informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej webovej stránke, hydrologická výstraha druhého stupňa platí od dnešnej polnoci až do odvolania. Pre sever a juh Slovenska platí hydrologická výstraha prvého stupňa pred povodňami.

„Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," varujú meteorológovia. Vývoj hydrologickej situácie budú priebežne aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy