Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Minister financií Matovič navštívil pani Zuzanu, ktorá takmer vyhrala 400 tisíc eur
Zdielať na

Minister financií Matovič navštívil pani Zuzanu, ktorá takmer vyhrala 400 tisíc eur

BRATISLAVA / Celé Slovensko dnes rieši, či pani Zuzana z Prešova mala alebo nemala vyhrať v očkovacej lotérii. Suma 400 tisíc eur jej unikla doslova o vlások, teda o pár sekúnd. Zuzana sledovala priamy prenos žrebovania cez internet a program preto videla s niekoľko-sekundovým oneskorením. To mal byť dôvod, pre ktorý nestihla odpoveď v časovom limite, čo mnohí považujú za obrovskú diskrimináciu.

"Heslo!!!
Mám, sa mi neskoro zobrazuje na internete. Lebo nemám televízor, mám len internet."

Vyžrebovaná Prešovčanka mala v limite 20 sekúnd povedať heslo zobrazené v štúdiu. Lenže na svojej obrazovke ho videla s oneskorením. Krátko po limite heslo 4-krát zopakovala, aby preukázala, že program sleduje. Okamžite vznikli na sociálnych sieťach debaty o tom, či je spravodlivé, že Zuzana získala 1000 namiesto 400 tisíc eur. Minister financií napísal, že mala pomalý internet.

Podľa odborníka to ale s rýchlosťou internetu nemá nič spoločné.

"Ten signál niekto musí spracovať, pre vhodnosť šírenia internetom a to samotné spracovanie toho signálu trvá nejaký čas. Rádovo sa tu skutočne bavíme o nejakých desiatkach sekúnd," hovorí Zsolt Nagy, technický riaditeľ Towercom.

Obrovské množstvo ľudí sleduje televíziu cez operátora. V takom prípade ide bežne o oneskorenie prenosu v desiatkach sekúnd.

"Signál sa musí zdigitalizovať, nakódovať, musí sa pripraviť na distribúciu a vyslať divákovi," hovorí Nagy.

Tento proces trvá niekoľko sekúnd. Čiže aj keď program sledujete cez bežnú anténu, čo je najbližšie k reálnemu času, máte doma oneskorenie o 2 až 5 sekúnd. O to menej času tak máte na to, aby ste povedali heslo.

Hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová povedala: "V súčasnosti sa vzniknutou situáciou zaoberáme a o ďalšom postupe budeme informovať."

Strana SaS vidí v lotérii viacero problémov. Podľa bratislavského župana by mala vláda prostriedky na očkovaciu kampaň využiť inak, teda efektívnejšie.

Bratislavský župan Juraj Dobra hovorí: "Táto kampaň je vysoko diskriminačná voči osobám so sluchovým postihnutím, Tých je na slovensku podľa mojich odhadov asi 250 tisíc."

Aj koaličná poslankyňa Vladimíra Marcinková žiada prehodnotenie pravidiel očkovacej lotérie. Za jej spustenie síce hlasovala, no priznáva, že si to predstavovala inak: "Za kľúčové však považujem, aby komunikácia a pravidlá takejto očkovacej kampane boli dôstojné a spravodlivé."

Minister zdravotníctva Lengvarský reagoval takto: "Ja celkovo nesledujem veľmi televíziu, ale ako som niekoľko krát povedal: ja lotériu podporujem, verím tomu, že splní svoj účel a pomôže nám tak isto zvýšiť percento zaočkovanosti."

Minister financií SR Igor Matovič a generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník krátko po stretnutí odcestovali do Prešova, aby pani Zuzane celú situáciu ozrejmili a ubezpečili ju, že na vyriešení problému pracujú.  

Lotéria má byť jednou z motivácií pre zatiaľ nezaočkovaných Slovákov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy