Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Karpatské bukové lesy chceli vyškrtnúť zo zoznamu UNESCO, nakoniec tam ostávajú
Zdielať na

Karpatské bukové lesy chceli vyškrtnúť zo zoznamu UNESCO, nakoniec tam ostávajú

SEVEROVÝCHODNÉ SLOVENSKO / UNESCO pred tromi rokmi rozhodovalo o vyradení Slovenska zo zoznamu svetového dedičstva pre nesprávne vymedzenie hraníc pralesa. Našťastie naše vzácne bukové lesy na prestížnom zozname zostali. Nielenže sme vďaka certifikátu predišli hanbe, ale značka UNESCO bude znovu ťahákom pre turistov.

Karpatské bukové pralesy zapísali do zoznamu Svetového dedičstva ešte v roku 2007. Pre vyše 10 rokov trvajúce nedostatky mapového vymedzenia sa výbor UNESCO rozhodol rázne zasiahnuť a o certifikát sme takmer prišli. "Bola by to medzinárodná blamáž, obrovská hanba, čo som ja pátral, tak sa to stalo iba dvakrát v histórii UNESCO," uviedol  Viliam Bartuš, Lesoochranárske zoskúpenie Vlk. 

Zhruba pred troma rokmi totiž výbor UNESCO rozhodoval o vyradení Karpatských bukových pralesov z prestížneho zoznamu. Počas procesu odoberania prestížnej značky však Slovensko zároveň dostalo šancu chybu napraviť. "Bolo to tesné. Je to fakt len silou nejakej diplomacie, že Slovenská republika ten zánik a odobratie diplomu brzdila niekoľko rokov," povedal Bartuš. 

Podľa Svetového fondu na ochranu prírody Slovensko nevedelo usmerniť rôzne záujmy a využívanie tak, aby neboli ohrozené starobylé jedľovo bukové lesy. "Ťaží sa tu, poľuje sa tu, vykonáva sa tu hospodárska činnosť," skonštatoval Juraj Lukáč, náčelník Lesoochranárského zoskúpenia Vlk. 

"Chceli tu stavať lyžiarske strediská," povedal Bartuš. Problematickým bol už samotný nominačný projekt zaradenia lokality na prestížny zoznam Unesco. Uvádzali sa v ňom totiž dve odlišné rozlohy územia. Kým v texte sa uvádzalo 5 700 hektárov, v mapovej časti bolo zakreslených len 3 500 hektárov. Unesco dalo Slovensku šancu chybu spred mnohých rokov napraviť.

"Päť lokalít- Stužica, Bukovské vrchy, Udava, Havešová, Rožok a Vihorlat boli nanovo s upravenými hranicami zapísané na zoznam Svetového dedičstva," uviedla delegátka SR PRI UNESCO Anna Plassat Muríňová. 

"Svetové dedičstvo UNESCO je veľmi silná a vážená značka a pokiaľ by sme si lesy vyrúbali tak by sme boli asi rovnocenní s hnutím Taliban, ktoré vyhadzovalo historické sochy do vzduchu," povedal Bartuš. 

Po opätovnom zápise patrí Slovensko do nadnárodnej nominácie pod názvom „Staré bukové lesy a bukové pralesy Karpát a iných regiónov Európy“ spoločne s ďalšími 12 európskymi krajinami. "Ide o najväčšiu lokalitu na Zozname svetového dedičstva UNESCO na svete. Značka bude ťahákom pre turistov," dodal Lukáč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy