Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zlatá a olympijská. Zuzana Rehák Štefečeková priviezla na Slovensko najcennejšiu medailu
Zdielať na

Zlatá a olympijská. Zuzana Rehák Štefečeková priviezla na Slovensko najcennejšiu medailu

BRATISLAVA / Po striebre vodného slalomára Jakuba Grigara sú na Slovensku aj ďalšie dve olympijské medaily, ktoré naši reprezentanti zatiaľ získali. Zlatá Zuzany Rehák-Štefečekovej i strieborná golfistu Roryho Sabbatiniho. Navyše sa postarali o historické zápisy, ktoré už nik neprekoná.

Jedna nečaká a jedna čakaná, obe však majú výnimočný punc pre slovenský šport.

Zuzana Rehák Štefečeková síce priviezla zlato, no získala ho vďaka svojím oceľovým nervom, keď už v kvalifikácii trapu trafila všetkých 125 terčov. "Tak ja hovorím, že keď už človek má deti, tak vie čo sú oceľové nervy, takže nejaký ten asfalt ma nijakým spôsobom nerozhádže," okomentovala svoju trpezlivosť Zuzana Rehák - Štefečeková. A tá trpezlivosť a pevné nervy jej pomohli k svetovému rekordu, o ktorý ju už nik nemôže obrať, maximálne ho môže dorovnať a aj k medaile zatlieskali aj dnes. A dvojnásobná mama dvoch chlapcov hovorí, že práve oni ju naučili aj to, že nad žiadnou posteľou netreba ohŕňať nos. "Papierové postele síce boli, ale investovali do matracov, ktoré boli úžasné. Zase ja hovorím, že keď dáte matke posteľ bez detí, tak spí," povedala slovenská olympionička. A nevadili ani príliš tenké steny, či trošku monotónna strava, aj keď s dobrým výberom. Olympijská víťazka vraví, že nemá čo olympiáde vytknúť. Až na otvárací ceremoniál, na ktorom bola vlajkonosičkou slovenskej výpravy. "Vlastne na tej tribúne nikto nebol a nemalo to tú šťavu," reagovala Zuzana Rehák - Štefečeková. Ale zasa dočkala sa potlesku na netradičných miestach. "Som sa vracala s tou medailou zo súťaže, tam boli ľudia s transparentmi, že Good luck tak som im z autobusu ukázala a to boli úplné ovácie," povedala Zuzana Rehák - Štefečeková. 

Ovácie patrili aj golfovým súbojom, v ktorých, popravde, nikto medailu pre Slovensko nečakal. "Je to neuveriteľný pocit, som šťastný, je to ako najkrajší sen," opísal pocity Rory Sabbatini. Sabbatini vytvoril olympijský rekord ihriska a stal sa vôbec najstarším Slovákom, ktorý získal olympijský cenný kov. Koľkí mu k úspechu zablahoželali, doteraz netuší. "Počas piatich minút som dostal 86 sms a stále ešte prichádzajú. Jedna ma rozosmiala, od Henrika Stensona, strieborného na hrách v Riu, ktorý mi napísal vitaj v klube tých, ktorým ušlo víťazstvo," prezradil Sabbatini. Lenže striebro je pre Slovensko historicky prvou medailou v golfe. Pri jeho zisku sa v úlohe cadiho predstavila Roryho manželka, ako jedna z troch, ktoré nosili svojím manželom golfistom palice a zdá sa im aj priniesli šťastie. No a olympijské boje o medaily sa zopakujú už o tri roky a tak sa ponúka otázka, či opäť s dvojicou úspešných slovenských reprezentantov. "Keby sa podarilo, bolo by úžasné. My by sme ale chceli splniť Slovensku ďalší sen, aby tam išli dvaja golfisti," povedala manželka Sabbatiniho. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy