Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hrozba katastrofy pri Trnave: Z cisterny vytiekli stovky litrov nebezpečných chemikálií
Zdielať na

Hrozba katastrofy pri Trnave: Z cisterny vytiekli stovky litrov nebezpečných chemikálií

OKRES TRNAVA / Prácu mali v pondelok v noci na odpočívadle Zeleneč pri Trnave hasiči, policajti aj inšpektori životného prostredia. Z cisterny tam unikli stovky litrov chemikálie, ktorá sa používa na dezinfekciu vôd. Všimol si to rakúsky vodič, ktorý zavolal pomoc.

​Bolo okolo pol jednej ráno, keď si vodič všimol, že mu z cisterny uniká kvapalina. V tom čase sa nachádzal na čerpacej stanici. "Na miesto udalosti boli vyslaní príslušníci z hasičskej stanice Trnava a Bratislava – Dúbravka so šiestimi kusmi hasičskej techniky," uviedla hovorkyňa KR HaZZ Trnava Lena Košťálová. "Operačný dôstojník vyslal na miesto vyšetrovateľa spolu s výjazdom. Tí preveria aj v spolupráci s inšpektormi životného prostredia rozsah škôd," vyjadrila sa hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. Na miesto dorazilo aj nákladné auto s plastovými nádržami. Hasiči do nich látku odčerpávali. Na sebe mali ochranné obleky a dýchacie prístroje.

Vodič prevážal v cisterne 18-tisíc litrov kyseliny chlorovodíkovej. Z toho zhruba 800 litrov vytieklo von. Aspoň také boli prvotné informácie. Na miesto potom dorazili aj inšpektorky životného prostredia z Nitry. "Dostavili sa na miesto a zistili, že došlo k úniku znečisťujúcej látky, ktorou je chlórnan sodný," ozrejmil riaditeľ SIŽP Ján Jenčo. "Polícia odobrala dve chemické vzorky z pôdy a obsah cisterny. Tie budú podrobené znaleckému skúmaniu," vyjadrila sa Linkešová.

Približne po ôsmich hodinách už začali nádrže s kyselinou nakladať do auta. Únik mala spôsobiť prasknutá príruba pod ventilom. Keď si to vodič všimol, podľa zistení inšpekcie chcel vozidlo premiestniť do najbližšej čističky, čo sa mu ale nepodarilo. "Následne kamión s cisternou presunul na iné miesto, aby čo najviac zamedzil možnému poškodeniu životného prostredia," povedal Jenčo. "Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany vôd a ovzdušia. Pri kontrole vodiča a nákladu však nezistili žiadne nedostatky," dodala Linkešová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy