Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Má to byť bič na podvodníkov: Na Slovensku máme Úrad pre správu zaisteného majetku
Zdielať na

Má to byť bič na podvodníkov: Na Slovensku máme Úrad pre správu zaisteného majetku

BRATISLAVA / Od nedele máme na Slovensku nový úrad - a to pre správu zaisteného majetku. Mal by to byť bič na podvodníkov, ktorí sú pre nelegálny prospech ochotní si čo-to aj posedieť vo väzení. Podobné nápady tu pritom boli dlhé roky. Úrad vznikol v súvislosti s novým zákonom o zaistení majetku, ktorý má orgánom činným v trestnom konaní do budúcnosti uľahčiť zabavenie majetku predtým, ako ho podozrivý stihne prepísať, napríklad na rodinu. Tiež umožňuje napríklad speňažiť v prospech štátu zabavené veci ešte pred definitívnym odsúdením.

"Ten hlavný dôvod bol, že zaisťovanie majetku nefungovalo, že páchatelia sa ho zbavili skôr, ako súd právoplatne rozhodol o prepadnutí majetku," vyjadrila sa Zuzana Petková, nadácia Zastavme korupciu. Pod hlavičkou ministerstva vznikol úrad, ktorý má dohliadať nad zaisteným majetkom potencionálnych kriminálnikov. "To, že tu nefungoval takýto samostatný úrad a neboli k tomu jasné pravidlá a nedošlo k tomu, kedy k tomu malo dôjsť, tak k tomu nedochádzalo a určite to bolo spôsobené aj tým, že očakávali sme od orgánov činných v trestnom konaní, že aby sa o ten majetok starali a tí majú robiť niečo iné," povedala ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí).

"Môžeme spravovať hnuteľné veci, nehnuteľné veci, môžeme spravovať majetkové práva, ten výber je široký," vyjadril sa Ján Kmeť, riaditeľ Úradu pre správu zaisteného majetku. "Zriadenie tohto úradu vítame, pretože sa tým na jednej strane zjednoduší celý proces zaisťovania vecí a na druhej strane budú policajní vyšetrovatelia odbremenení od administratívnej práce i od samotnej správy zaistených vecí," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.

Vznik úradu je súčasťou zaisťovacieho zákona z dielne súčasnej ministerky spravodlivosti. "Osobitne je to dôležité pre trestné konanie, ale aj colné a daňové konanie. V situácii, kedy je dôležité zaistiť majetok predtým, ako je konanie skončené, aby tu nejaký majetok bol, keď by sme mali nejaký majetok zaistiť," vysvetlila Kolíková. "Doteraz sa polícii a prokuratúre moc nechcelo a tento zákon určuje, za akých podmienok je to možné," skonštatovala Petková. Zmeny ministerstvo spravodlivosti pripravovalo s nadáciou zastavme korupciu, podľa ktorej šéfky je prípad Bašternák ukážkou doterajšieho deravého systému. "Je to pre nich oveľa nepríjemnejšie, ako si odsedieť niekoľko rokov v base," doplnila Petková. To ako funkčný bude úrad a ako samotný zákon, ukáže až čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy