Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V okolí Bratislavy niet kam umiestniť prvákov. Obce chcú dobudovať školy, no nevedia zaplatiť firmy
Zdielať na

V okolí Bratislavy niet kam umiestniť prvákov. Obce chcú dobudovať školy, no nevedia zaplatiť firmy

BRATISLAVA / Školy sa nedajú nafúknuť, prváci sa tak budú tlačiť. Na prvý pohľad je do septembra ešte ďaleko, no riaditelia mnohých škôl spolu so zriaďovateľmi riešia neriešiteľné. Kam umiestniť budúcich prvákov, pre ktorých nemajú miesto. Tí, ktorí mali šťastie a našli peniaze na prístavbu, smútia. Nové triedy stavať nemôžu.

Most pri Bratislave pozostáva z pôvodnej budovy školy. Za posledných 5 rokov ju museli doslova obstavať. Škôlkou, budovou s triedami, ďalšou budovou s telocvičňou, ale aj rozšíriť jedáleň. Stále je to málo. "Sa nám prihlásilo do prvého ročníka 96 detí, z toho 44 sme mohli prijať," uviedol starosta František Mastný.

Už pred rokom vedeli, že bude zle. Po prvej vlne nik netušil, ako bude školský rok vyzerať. "Ľudia jednak dali odklad deťom, idú nám 7 ročné deti do školy, a myslím, že aj sťahovaním na tie satelitné časti okolo Bratislavy,"  uviedla poradkyňa pre školstvo na ministerstve vnútra Soňa Hanzlovičová.


V tejto obci vysúťažili ďalšiu prístavbu. Ceny stavebnín však išli extrémne nahor. "Mám informáciu, že za tú cenu, ktorú ponúkli, to realizovať nebudú," skonštatoval starosta Mastný.

Čiže celý proces odznova, výstavba v nedohľadne. Podobný problém riešia aj ďalší starostovia. "Za posledných 8 rokov sa zdesaťnásobil počet žiakov v základnej škole," povedal starosta obce Miloslavov, Milan Baďanský.

Aj tu stavebná firma od projektu výstavby nových tried odstúpila. Starosta s riaditeľkou cez leto improvizujú. "V tejto časti našej školskej jedálne urobíme triedu pre našich žiakov, kde sa budú učiť. Nachádzame sa v bývalej zborovni, tu sa budú deti učiť, tu bude trieda," opísal starosta Miloslavova.

Do prvého ročníka sa pre budúci školský rok prihlásilo 65 000 detí. Je medzi nimi viac ako 6 000 detí, ktorých rodičia minulý rok požiadali o odklad. Tí, čo nemajú miesto tam, kde bývajú, tak budú musieť do školy cestovať inam.  "Rodičia to berú samozrejme negatívne a ani sa im nedivím," dodal starosta Baďanský.

"Ja sa toho bojím toho septembra, že čo nastane, pretože rodičia sa oháňajú tým, že vlastne platíme si dane, máme trvalý pobyt a nemá naše dieťa kde do školy chodiť,"
uviedla poradkyňa Hanzlovičová.

Nástup do prvého ročníka je ústavné právo. Každé dieťa musí mať miesto. Minister školstva v relácii Analýzy Na Hrane TV JOJ povedal, že pomôže aj plán obnovy. "Budeme potrebovať teraz, ja poviem, že aj enormnú výstavbu aj materských škôl aj základných škôl. A na to sú tieto finančné alokácie smerom k samosprávam," vyhlásil Branislav Gröhling.

Ministerstvo už tento september neuhasí. No na budúci rok chystá zmenu aj v počte žiakov na jednu triedu. Dnes je ich 22. "25 že ich bude. Áno toto je aj v legislatívnej úprave, ktorú chystáme," ozrejmil Gröhling.

Stále pritom hovoríme iba o prvákoch základných škôl. No starostovia jedným dychom dodávajú, že situácia v materských školách je ešte horšia. A ak sa nič neurobí, situácia bude ešte horšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy