Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Chatári v tatrách: Aktuálne opatrenia sú pre nás klincom do rakvy
Zdielať na

Chatári v tatrách: Aktuálne opatrenia sú pre nás klincom do rakvy

VYSOKÉ TATRY / Tatranskí chatári sú tvrdí chlapi a nezvyknú sa sťažovať, ale teraz už majú toho dosť. Nové protikovidové opatrenia vyhnali zahraničnú klientelu, ktorá húfne ruší rezervácie. Kritickí sú aj k Turistickému semaforu, ktorý podľa chatára zo Zbojnickej chaty, nie je prínosom, skôr naopak.

Ak bude Turistický semafór presný vo Vysokých Tatrách by sa mala vyskytovať len zelená farba, čo znamená málo turistov. Zelená farba znamená málo ľudí, červená presný opak. Chatári to vnímajú inak. 

"Viaceré turistické chodníky sú prázdne," povedal chatár zo Zbojníckej chaty Miki Knižka. "My evidujeme komplexne vstup do jednotlivých dolinových celkov. Porovnávame 15 sčítacích zariadení, ktoré nám vyhodnotia navštevovanosť a tie následne vyhodnocujeme," uviedol riaditeľ správy TANAP Pavol Majko. Tým pádom červená nemusí ukazovať preplnenosť, keďže sa to vyhodnocuje celoplošne. Momentálne v Tatrách chýbajú Česi, Poliaci či Maďari. 

"Zahraničný turisti tvoria viac ako 30 percent návštevníkov, to znamená, že v konečnom dôsledku sa jedná o naozaj veľké číslo," povedala Lucia Blašková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Regiónu Vysoké Tatry. 

Turizmus sa zmenil po 9.júli, kedy vstúpila do platnosti nová vyhláška. Zahraniční návštevníci začali rušiť ubytovanie. "Zaevidovali sme pokles okolo 50-60 percent," povedal Knižka. Všetci turisti ako dôvod uvádzajú to, že musia ísť do karantény pokiaľ nie sú zaočkovaní. 

Českí turisti hovorili o veľmi zmätočnom komunikovaní nových opatrení. "V Česku vôbec nebolo komunikované to prechodné obdobie," povedala turistka z Česka. "Cestovky namiesto Slovenska ponúkajú Rakúsko a Taliansko," uviedol Čech. Nespravodlivosť necítia len chatári. "Cudzojazyční prestali chodiť," povedal predajca suvenírov na Hrebienku. 

Nikto nevie, čo bude ďalej, podnikatelia v Tatrách cítia hnev a sklamanie. "Máme za sebou veľmi ťažký rok a chceli sme sa nadýchnuť aspoň v lete. Ale momentálne opatrenia sú pre chatárov a podnikateľov klinec do rakvy," dodal Knižka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy