Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Výbuch nemocnice v Iraku si vyžiadal už 92 obetí. Nahnevaní pozostalí na protest podpálili policajné autá
Zdielať na

VIDEO: Výbuch nemocnice v Iraku si vyžiadal už 92 obetí. Nahnevaní pozostalí na protest podpálili policajné autá

IRAK / Najmenej 64 ľudí zomrelo pri pondelkovom požiari v nemocnici v juhoirackej Nasiriji, kde sa liečia pacienti s koronavírusom.

Novú bilanciu nešťastie oznámila agentúra Reuters. Posledná bilancia hovorila o asi štyroch desiatkach obetí. Iracká agentúra INA oznámila, že zranených je najmenej 67. Podľa dvoch irackých predstaviteľov sa zranilo asi 100 ľudí. Úrady najprv označili za príčinu skrat elektrického vedenia, ale bez ďalších detailov. 

Oheň pohltilo nové oddelenie nemocnice, ktoré malo kapacitu 70 lôžok. Vnútri bolo v čase požiaru cez 60 pacientov. Agentúra Reuters informovala, že oheň vznikol po výbuchu kyslíkovej nádrže. Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu, ale ešte ráno sa pátralo po telách mŕtvych. Sú medzi nimi aj najmenej dvaja zdravotníci. „Počul som veľkú explóziu vo vnútri oddelenia a potom veľmi rýchlo vypukol požiar,“ povedal strážnik nemocnice agentúre Reuters. Hľadanie pokračuje.

Premiér Mustafa Kazim zvolal hneď po nešťastí mimoriadne rokovanie vlády a nariadil zatknúť riaditeľa zdravotníckych úradov provincie Zikár a tiež riaditeľa násiríjskej nemocnice. S políciou sa pred ňou stretli nahnevaní príbuzní mŕtvych a zapálili dve policajné autá. Podobné nešťastie zasiahlo Irak aj tento rok v apríli, kedy plamene zachvátili nemocnicu pre pacientov s covidom-19 v Bagdade. Predseda irackého parlamentu Mohammed al-Halbousi na twitteri uviedol, že požiar je „jasným dôkazom zlyhania ochrany irackých životov a je čas tento katastrofický neúspech ukončiť“.

Tento výbuch odhalil rozsiahlu nedbalosť a systematické zlé riadenie v irackých nemocniciach. Lekári odsúdili laxné bezpečnostné pravidlá, najmä v okolí kyslíkových fliaš. O funkciu kvôli nemu prišiel vtedajší minister zdravotníctva Hasan Tami aj riaditeľ nemocnice či bagdadský guvernér. Oheň vtedy zrejme vypukol kvôli zlému uskladnenie fliaš s kyslíkom, z ktorých jedna explodovala. Irak sa teraz stretáva s novou vlnou šírenia koronavírusu, denne v krajine pribúda až 9000 nových prípadov. Od začiatku epidémie sa v krajine koronavírusom nakazilo vyše 1,4 milióna ľudí a zomrelo viac ako 17.500 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy