Skoro jasno
15°
Bratislava
Slovenský turizmus bije na poplach: Nové opatrenia znamenajú pohreb cestovného ruchu
Zdielať na

Slovenský turizmus bije na poplach: Nové opatrenia znamenajú pohreb cestovného ruchu

BRATISLAVA / V hlavnom meste nie je po zahraničných turistoch ani stopy. Nespokojnosť s neustále sa meniacimi pandemickými nariadeniami vyjadrilo predstavenstvo Bratislavskej organizácie cestovného ruchu. Hovorí o pohrebe cestovného ruchu v našom hlavnom meste.

Na poplach bijú aj členovia najväčšej organizácie cestovného ruchu na Slovensku. "Opatrenia, ktoré sa menia z jedného dňa na druhý cestovnému ruchu veľmi škodia," povedala Ľudmila Novacká z Bratislava tourist board. Pred novinárov sa postavilo celé predstavenstvo Bratislavskej organizácie cestovného ruchu ,aby vyjadrili svoju nespokojnosť s neustále sa meniacimi podmienkami. 

"V polke júna bolo povedané, že turisti sem môžu prísť s platným PCR testom, nie len zaočkovaní. My sme pripravili aktivity, ktoré mali prilákať turistov a teraz nemôžu vystúpiť z lodí," povedal Martin Volek. Od 9. júla sa výrazne zmenili pravidlá, hoci má turista negatívny PCR test nestačí mu to, ak je nezaočkovaný, musí ísť do karantény, turisti tak pobyty u nás rušia. 

"Prichádza viac storno požiadaviek, ako nových rezervácií," uviedol hoteliér Milan Pros. "Zaevidovali sme až 30 percent rušení," povedala rezervačná manažérka hotela Ivana Pospiš. Ak sa nejakí turisti na Slovensku nachádzajú, sú zaočkovaní. 

Prázdno je aj na na Zlatých pieskoch. "Gro návštevníkov, ktorí sú u nás zo zahraničia prestalo chodiť a stornovalo pobyty. Zaregistrovali sme pokles 90 percent," uviedol Richard Rosipal z Autokemping Zlaté piesky. 

Ľudí prázdno v kempingu šokovalo. "Čakali sme, že tu bude plno stanov a ľudí," povedal český turista. Podľa ministra zdravotníctva je import zo zahraničia jediná cesta, ako sa k nám môže nový delta variant koronavírusu dostať. "Predseda vlády Eduard Heger už požiadal ministra dopravy, aby preskúmal dopad týchto opatrení na cestovný ruch. V závislosti od týchto  zistení vláda prijme ďalšie kroky," povedala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková. 

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že má záujem o kompenzáciu výpadkov v CR aj naďalej. "To bude závisieť aj od vývoja pandémie a aj od dohody s ministerstvom financií," uviedol hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy