Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
S hlavou cirkvi prichádza rad opatrení. Bezpečnostný analytik opísal, ako to vyzeralo pri návšteve Jána Pavla II.
Zdielať na

S hlavou cirkvi prichádza rad opatrení. Bezpečnostný analytik opísal, ako to vyzeralo pri návšteve Jána Pavla II.

PREŠOV / Cesta pápeža Františka na Slovensko je už potvrdená. Na rozdiel od Maďarska, kde sa plánuje zdržať niekoľko hodín, bude hlava katolíckej cirkvi na Slovensku aj nocovať. Naposledy na Slovensku spal niekoľko nocí aj jeho predchodca Ján Pavol II. Vtedy strávil noc pod Spišským hradom - v Spišskej Kapitule.


Už je tomu 26 rokov, keď sa Spišská Kapitula stala jednym z najstráženejších miest na zemi. Keď tu prenocoval vtedajší pápež Ján Pavol II."Opatrenia boli veľmi prísne. Do Spišskej kapituly nám vedú 3 oficiálne brány, z toho 2 boli úplne uzatvorené," povedala Monika Bizoňová z Inštitútu histórie Prešovskej univerzity.


Určená však bola len pre akreditované osoby. Pre verejnosť bola uzavretá aj príjazdová cesta. Na návštevu pápeža si spomína aj Juraj Zábojník. V tej dobe, keď bol námestníkom riaditeľa Úradu na ochranu ústavných činiteľov padlo rozhodnutie, že práve on bude tým človekom, ktorý bude najbližšie k vrcholnému predstaviteľovi katolíckej cirkvi. Bola to preňho veľká osobná i profesijná skúsenosť.


"Keď o vás píšu Vatikánskej noviny, že sa vyjadrí svätý otec, že počas jeho 74. misií po celom svete boli zabezpečené bezpečnostné opatrenia najlepšie v dvoch štátoch, a to jedno bolo Slovensko a druhé Vatikán. Z diplomatického hľadiska nebudú hovoriť, kto bol prvý a kto druhý. To je obrovské vyznamenanie, ktoré nemá konkurenciu," povedal bezpečnostný analytik Zábojník.



Ján Pavol II. vtedy jednu noc strávil priamo v Spišskej Kapitule. Dom, v ktorom bol ubytovaný je umiestnený v dvore. Priestory na jeho prenocovanie sa ešte narýchlo upravovali.

"Na poslednú chvíľu prišla informácia, že priestory, ktoré boli pre neho pripravované nie sú vhodné, a tak sa na rýchlo pripravili ďalšie priestory, v ktorých tú noc strávil," uviedla Bizoňová.


V byte, ktorý pripravili pre pápeža dnes býva Mons. Jozef Jarab, ktorý je emeritným rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku. Ján Pavol druhý bol nenáročný. V byte mal len zopár kúskov jednoduchého nábytku a tiež jednoduchú posteľ. Presne podľa požiadaviek Vatikánu.
"To keď prišli tí z Ríma tak nám hneď povedali, že klasická posteľ. Ako v seminári ste mali,"
spomenul si Jarab.



Kde bude súčasný pápež spať zatiaľ nevedno. Nateraz nebol ani oficiálne ustálený program. Potvrdené sú len štyri slovenské mestá, ktoré navštívi. No podľa Juraja Zábojníka je isté aj to, že pápež nebude spať v hoteli.

"Tam sa počíta s objektami, ktoré patria do pôsobnosti najvyšších predstaviteľov cikrvi. Tým pádom to bolo aj v Bratislave miesto karmelitánov, alebo na tej Spišskej Kapitule," uzavrel analytik Zábojník.

Najčítanejšie správy