Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rozvášnený dav protestoval proti rozvratu sociálneho štátu, odzneli výkriky „preč s Matovičom"
Zdielať na

Rozvášnený dav protestoval proti rozvratu sociálneho štátu, odzneli výkriky „preč s Matovičom"

BRATISLAVA / V sobotu sa uskutočnilo verejné protestné zhromaždenie s názvom „Zastavme rozvrat sociálneho štátu“, ktoré organizuje Odborový zväz KOVO. Začiatok bol o 13.00 hod. pred Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR v Bratislave. Hlučným davom sa ozývali výkriky ako preč s Matovičom.

Následne sa účastníci zhromaždenia presunuli na Námestie SNP v Bratislave. Pred ministerstvom vystúpi predseda Rady OZ KOVO, Emil Machyna a podpredsedníčka Rady OZ KOVO, Monika Benedeková. Na Námestí SNP vystúpia zástupca Konfederácie odborových zväzov SR a  regionálni predstavitelia OZ KOVO. 

​ Ako sa uvádza v tlačovej správe, ide o verejné zhromaždenie, organizované OZ KOVO. "Podporiť ho môže každý, kto nesúhlasí so znižovaním svojho sociálneho štandardu v dôsledku rôznych, narýchlo a bez diskusie či akceptácie pripomienok,  prijímaných legislatívnych zmien," uviedla hovorkyňa OZ KOVO Anita Fáková. 

OZ KOVO chce týmto poukázať aj na viaceré sporné legislatívne normy, akými je novela Zákonníka práce, zníženie výšky minimálnej mzdy, odpojenie príplatkov a stupňov náročnosti práce, ktoré sú na ňu naviazané, zrušenie dôchodkového stropu a 13.dôchodkov, chaotickú dôchodkovú reformu, eliminovanie výhod vyplácania 13.a 14.platu (zavedením daní a odvodov pri ich vyplácaní prestáva byť tento „benefit“ pre zamestnávateľov zaujímavý, takže ho nebudú akceptovať) či na zrušenie dotovaných obedov pre deti a zrušenie extenzií (rozširovania) kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. 

Cieľom je upozorniť vládu, ministra práce a poslancov NR SR, že ľudia, zamestnanci, občania nie sú spokojní so spôsobom ich práce a znižovaním svojho sociálneho postavenia, ale ani s tým, ako sú odbory ako zástupcovia zamestnancov pri legislatívnych rokovaniach v tripartite obchádzaní a ich pripomienky pri prijímaní rôznych opatrení a zákonov neakceptované.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy