Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: Brutálny útok Somálčana. Polícia nevie či ide o teroristický útok alebo skrat páchateľa
Zdielať na

VIDEO: Brutálny útok Somálčana. Polícia nevie či ide o teroristický útok alebo skrat páchateľa

BERLÍN / Pri násilnom čine v centre nemeckého mesta Würzburg, útočník nožom zabil najmenej troch ľudí a päť ďalších vážne zranil. Podozrelým je 24-ročný muž zo Somálska, ktorého polícia prí zásahu postrelila. Motív páchateľa nie je známy.

Páchateľ, ktorého sa podarilo zadržať, žije od roku 2015 v Nemecku, pôvodom je zo Somálska. "Polícia musela na páchateľa vytiahnuť zbraň. Postrelený Somálčan nie je v ohrození života," uviedla polícia. Videá, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, zachytávajú mladého bosého muža, ktorý ohrozuje okolie dlhým nožom. Z jedného videa je zrejmé, že pred príchodom polície ho naháňala skupina viac ako 20 náhodných svedkov, ktorí vzali do rúk okrem iného stoličky z predzáhradiek reštaurácií.

Bavorský minister vnútra Herrman, ktorý sa vydal na miesto útoku povedal, že podľa jedného zo svedkov útočník kričal "Allah akbar" (Alah je veľký). Somálčan bol krátko pred incidentom hospitalizovaný na psychiatrii.  Policajné vyšetrovanie určí či sa jedná o záležitosť spojenú s islamom alebo psychickým stavom útočníka. Podľa neho nie je možné vylúčiť, že išlo o islamistický útok. "V každém prípade sú dostupné viaceré dôkazy, že sa jedná o náboženskú nenávisť," povedal Herrman. 

Zranený útočník bol podľa ministra vypočúvaný v nemocnici. "Jeho stav bol v posledných mesiacoch pozorovaný, vrátane násilných tendencií, a pred pár dňami mu bola nariadená psychiatrická liečba," povedal Hermann. Podľa policajného hovorcu podozrivý nebol polícii známy kvôli trestným činom, ktoré by ukazovali na islamizmus. U najvážnejšie zranených nie je isté, či prežijú. Medzi mŕtvymi je aj chlapec a jeden z jeho rodičov. Podľa doterajších zistení polície sa páchateľ a obete nepoznali. Podozrivý údajne žil v ubytovni pre bezdomovcov vo Würzburgu.

Podľa polície ďalšie nebezpečenstvo verejnosti nehrozí. Časť okolí námestia Barbarossaplatz (Rudovousovo námestie), kde sa násilný čin stal, polícia uzavrela a na twitteri vyzvala obyvateľov, aby sa tejto oblasti vyhýbali. Polícia ďalej uviedla, že nemá informácie o prípadnom ďalšom páchateľovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy