Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bocianie hniezda ukrývajú množstvo tajomstiev, no predovšetkým mláďatá. Tie v týchto dňoch odborníci počítali a značkovali
Zdielať na

Bocianie hniezda ukrývajú množstvo tajomstiev, no predovšetkým mláďatá. Tie v týchto dňoch odborníci počítali a značkovali

JUŽNÉ SLOVENSKO / Neraz jeden druhého z neho vyháňa a vzniká tu aj manželský trojuholník. Aj to o hniezdach bocianov hovoria ornitológovia. Bocianie hniezda ukrývajú množstvo tajomstiev, no predovšetkým mláďatá. Tie v týchto dňoch odborníci počítali a značkovali.

Začalo sa sčítanie najmladších bocianov na juhu Slovenska. Nezaobišlo sa to bez plošiny a krúžkov.  "Dneska je to myslím taký telocvik v podobe 40 výjazdov hore-dole," povedal Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Sčítanie v Komárňanskom a Dunajsko-stredskom okrese sa dokonca nezaobišlo ani bez špeciálnych značiek.   Šťastíčko mladých bocianov z hniezda tentoraz padlo nielen na dvor a pani domácu, ale aj na nás. To aby sme si pamätali.  "Mláďatká sú krúžkovateľné od 3 týždňov a práve dnes sme zažili aj tie 3 týždňové aj tie 7-8 týždňové, ktoré čochvíľa budú vyletovať," zhodnotil Slobodník.

Mláďatá bociana bieleho v hniezde pokojne ležia, rodičia medzitým v blízkosti lovia potravu. Ochranári umelohmotné krúžky s číslom pred nasadením nastriekajú olejom, aby im nôžky neodreli, kým si na ne zvyknú.

"Chceme vedieť, odkiaľ kam tie mláďatá putujú, prípadne kde sa usádzajú a ako dlho žijú," vysvetlil Slobodník.

"Oni sú teritoriálne, a pokiaľ tá úživnosť územia je nízka, tak viac párov si nezaloží hniezdo v jednej dedine," povedal Kristián Bača zo Štátnej ochrany prírody.



Na juhu bociany mapujú od roku 2013. Vtedy len v Komárňanskom okrese napočítali až 110 mláďat, vlani to bolo 60 a v tomto roku ich zakrúžkovali 80. Z takmer 40 hniezd bolo aktívnych 28.

"Tie bociany na tých monokultúrach ako kukurica, a veľkoplochové poliach už nedokážu nájsť toľko potravy," objasnil Bača.


"Tento rok sme zaznamenali až 10 nových hniezd na západnom Slovensku, čo nás teší a príjemne prekvapilo," uviedol Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.


"V 95% ľudia sa tešia tým bocianom, sú veľmi radi, sledujú, vedú, stačí zazvoniť tým ľuďom a opýtať sa aký je stav," uzavrel Kristián Bača zo Štátnej ochrany prírody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy