Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Africký mor ošípaných zasiahol prvýkrát veľkochov. Zabiť museli takmer stovku prasiat
Zdielať na

Africký mor ošípaných zasiahol prvýkrát veľkochov. Zabiť museli takmer stovku prasiat

LUČENEC / Africkým morom ošípaných sa u nás po prvýkrát vo veľkochove nakazili zvieratá na farme pri Lučenci. Ohrozené sú tisíce ošípaných. V lučeneckých lesoch zaznamenali hromadný úhyn diviakov už koncom apríla. Nie je vylúčené, že oba prípady súvisia. Vírus totiž môže preniesť mucha, aj hlodavec.

Africký mor ošípaných potvrdili na družstve v Boľkovciach. Chovajú tu viac ako 7 tisíc ošípaných. Zatiaľ museli usmrtiť 98 kusov. Toto číslo ale nemusí byť konečné.

"Je to prvé potvrdenie afrického moru u domácich ošípaných v roku 2021. Ten prípad je závažný z toho dôvodu, že ide o veľkochov ošípaných," povedal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

"Momentálne v tej forme je zakázaný akýkoľvek prísun a akýkoľvek odsun zvierat," skonštatoval predseda predstavenstva Agrospol Boľkovce Rastislav Slocík.

Nákazu potvrdili zatiaľ iba v jednej sekcii. Postupne však kontrolujú všetky zvieratá v jednotlivých halách, každý pohyb na farme kontrolujú veterinári. "Denne veterinárny lekár niekoľkokrát obchádza jednotlivé objekty. Dnes bolo odobraných nejakých 160 vzoriek krvi z každej haly," uviedol ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinárskej správy Jozef Bíreš.


Zrejme už v piatok budú známe výsledky laboratórnych vyšetrení.  "V prípade, že by sa vyskytli ďalšie prípade, budeme ďalej odporážať,"  dodal Bíreš.
 
"Najhorší scenár, bohužiaľ, je možné zlikvidovanie všetkých zvierat na farme, čo by vlastne bola veľká rana a tragédia pre podnik," myslí si predseda predstavenstva Agrospolu Slocík.


Zavlečeniu vírusu nezabránili ani napriek tomu, že dlhodobo dodržiavajú prísne opatrenia a to aj z toho dôvodu, že v lučeneckých lesoch potvrdili africký mor ošípaných u viacerých diviakov.

"Farmy máme oplotené, dodržiavame prísnu biosekuritu, lenže asi ten tlak toho vírusu od tej voľne žijúcej zveri bol taký veľký, že mohol nastať prenos hmyzom, prenos hlodavcom," povedal Slocík.

"Pokiaľ tieto zvieratá, hlavne uhynuté dlhšie pretrvávajú v okolí farmy, v lese je tam predpoklad, že vírus sa medzi tie ošípané ľahšie dostane," povedal Bíreš.

Nebezpečnú nákazu môže preniesť hmyz, aj hlodavec. Minister už zriadil pracovnú skupinu, ktorá má za úlohu priniesť riešenia ako zabrániť šíreniu vírusu.

"Predpokladám, že v najbližšom čase bude môcť informovať o tom, že akými opatreniami dosiahneme hlavne zníženie stavu diviačej zveri, ktorá nám spôsobuje nekontrolovateľné šírenie AMO," uzavrel minister Samuel Vlčan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy