Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Obrovská medvedica už nebude naháňať strach. Zásahový tím ju musel usmrtiť
Zdielať na

Obrovská medvedica už nebude naháňať strach. Zásahový tím ju musel usmrtiť

SUČANY / Štvorročná medvedica už ďalej nebude naháňať strach obyvateľom obce Sučany a jej okolia. Dnes ráno totiž zakročil zásahový tím. Zviera uspali a bezbolestne usmrtili. Je to smutné, krajné riešenie, no nezostávalo iné, pretože toto takmer stokilogramové zviera ohrozovalo ľudí v oblasti Turca už dlhší čas.

Na chate u Špirkovcov teraz už nebohý medveď zanechal spúšť. Dovnútra sa vlámal cez okno, ku ktorému sa vyšplhal po dreve, ktoré mal pán Tibor pekne naukladané a nachystané na kúrenie. "Začal to odlamovať, vylamovať postupne a to boli dvojité okná," konštatoval majiteľ Tibor. 

V chatke blízko dediny Sučany medveď riadne vyčíňal. Prevrátil nábytok a porozhadzoval kuchynský riad. "Rozbil obývateľnú chatku, kde boli stoličky, káva, cukor, to som ešte nezažil," konštatoval majiteľ chatky. Medvedica však vystrájala aj priamo v obci. Nevítanú návštevu mala aj rodina pani Anny.
"Večer som sa vrátila z práce, preskočil cez plot," povedala obyvateľka Anna Turanová. "Dostávali sme videá, aby sme túto situáciu riešili," vyjadril sa starosta obce Sučany, Martin Rybár. "Na predmetnú medvedicu sme evidovali vyše 70 sťažností a hlásení o jej výskyte v intraviláne a blízkosti ľudských obydlí," informoval Jaroslav Slašťan zo zásahového tímu ochrany prírody. "Našou úlohou bolo ho odplašiť zo záhrady, kde chodil na čerešne," komentoval situáciu spoluzasahujúci dobrovoľník Tomáš Šmátrala. "Skúšali sme všetko, od plašenia svetlom, hlukom cez paintballové strelivo, výstrely z poplašnej pištole až po medvedí sprej," opísal akciu Jaroslav Slašťan. 

​Nepoučiteľný medveď sa stále vracal naspäť do dediny. "Človek chodí do práce a človek sa bojí," povedala obyvateľka Anna. "Chcel by som zdôrazniť, že medvede sa ako problémové nerodia, že to my ich robíme problémovými svojou nezodpovednosťou," zdôraznil Slašťan. Profesionáli zo Štátnej ochrany prírody teda museli radikálne zakročiť. "Dnes ráno bol teda vykonaný zásah zásahového tímu pre medveďa hnedého, pri ktorom sme medvedicu imobilizovali a následne eutanazovali“ informoval Jaroslav Slašťan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy