Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obvinený Norbert Bödör ostáva vo väzbe
Zdielať na

Obvinený Norbert Bödör ostáva vo väzbe

Archívna reportáž

BRATISLAVA – Stíhaný nitriansky podnikateľ Norbert Bödör ostane vo väzbe. Ako informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR (NS SR) Alexandra Važanová, senát 2T NS SR na stredajšom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvineného proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 27. mája, ktorým bola zamietnutá jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu, ako aj jeho žiadosti o nahradenie väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka a prijatím peňažnej záruky. Najvyšší súd podľa hovorkyne totiž dospel k záveru o správnosti uvedeného rozhodnutia.

Norbert Bödör čelí obvineniu v kauze Dobytkár a tiež Očistec. Vo väzbe je pre kauzu Dobytkár od júla minulého roku. Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy vyčíslila na 10,5 milióna eur. V skupine osôb podozrivých z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú napríklad bývalý šéf PPA Juraj K., bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír P., bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek K., finančník Martin K. alebo podnikatelia Norbert B. a Peter K. Medzi ďalšími obvinenými sú aj advokáti či veterinár.

V kauze Očistec boli obvinení viacerí bývalí policajní funkcionári vrátane bývalého policajného prezidenta Tibora G., riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Petra H. alebo šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta K.

Vo väzbe ostávajú aj obvinení v kauze korupcie na pozemkovom fonde

Skupina obvinených v kauze korupcie na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) ostane vo väzbe. Ako informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR  Alexandra Važanová, senát 2T NS SR v stredu na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosti Martina K., Adriany Š., Gabriely B., Pavla R., Romana K., Attilu H. a Margity Š. proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý ich 22. mája vzal do väzby.

V prípade Martina K. zároveň súd čiastočne vyhovel sťažnosti prokurátora a vzal ho do väzby aj pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti.

Obvinených v kauzách Feudál a Latifundista vzal ŠTS v Pezinku do väzby 22. mája pre hrozbu ovplyvňovania svedkov. Sú medzi nimi finančník Martin K., bývalá riaditeľka SPF Gabriela B. a jej predchodkyňa Adriana Š. Polícia obvinených stíha pre trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, podplácania a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy