Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Školský rok sa blíži ku koncu: Niektorí rodičia žiadajú, aby si ich dieťa zopakovalo ročník
Zdielať na

Školský rok sa blíži ku koncu: Niektorí rodičia žiadajú, aby si ich dieťa zopakovalo ročník

SLOVENSKO / "Pandemický" školský rok sa blíži ku koncu a na žiakov čaká uzatváranie známok. Keďže bol vyučovací proces takmer celý rok netradičný, tak trochu netradične sa bude pristupovať aj k záverečnému hodnoteniu. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zaznamenávajú školy naprieč celým Slovenskom pribúdanie žiadostí, v ktorých rodičia sami žiadajú, aby si ich deti ročník zopakovali.

Podľa ministerstva školstva je zatiaľ týchto žiadostí len niekoľko desiatok, no napriek tomu je to výrazne viac ako minulé roky. Dôvod je najčastejšie ten, že rodičia majú pocit, že dieťa nedostatočne zvládlo učivo daného ročníka, prípadne sa mu zhoršili v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi známky.

Nechať prepadnúť svoje dieťa nenáleží len na zákonných zástupcoch. V prvom rade o to treba požiadať riaditeľa danej školy a následne bude daný žiak preskúšaný pred komisiou, ktorá následne rozhodne, či je zopakovanie ročníka potrebné alebo nie. Každopádne ministerstvo školstva apeluje na učiteľov, aby pri uzatváraní známok neboli až takí prísni a brali do úvahy špecifickosť samotného školského roka.

"V tomto školskom roku sme sa stretli so situáciou, keď nás rodičia oslovili, či by bola možnosť zopakovať si ročník z dôvodu pandemickej situácie," hovorí riaditeľka ZŠ Vajanského Lučenec Jana Kamenská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy