Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Školy majú vážny problém s nedostatkom učiteľov. Dôvodom sú peniaze, špeciálne v Bratislave
Zdielať na

Školy majú vážny problém s nedostatkom učiteľov. Dôvodom sú peniaze, špeciálne v Bratislave

BRATISLAVA / V Bratislavskom kraji hlásia školy nedostatok učiteľov. Stáva sa, že niektoré pracovné pozície obsadzujú aj niekoľko mesiacov. Je to dlhodobý problém. Učitelia v Bratislave totiž zarábajú rovnako ako v iných častiach Slovenska. Lenže náklady na život tu majú vyššie, a preto často najmä začínajúci pedagógovia zo školstva odchádzajú.

​Niektorí riaditelia škôl obrazne hovoria, že učitelia sú "podpultový tovar". "Zháňame učiteľov už od februára, potrebujem štyroch učiteľov, no do dnešnej doby ich nemám," povedala Silvia Hikkerová, riaditeľka ZŠ, Javorová alej, Chorvátsky Grob. "Mám obrovský problém na budúci školský rok. Dávame inzeráty opakovane. Chýba nám učiteľ matematiky, dokonca dvoch by sme vedeli prijať, učiteľ fyziky, informatiky," vyjadrila sa Erika Drgoňová, riaditeľka ZŠ, Ostredková, Bratislava.

Cez portál Edujobs sa hľadá v bratislavskom kraji až 262 učiteľov na základné školy, 129 stredoškolských učiteľov, 54 vychovávateľov, ale chýbajú aj upratovačky či kuchárky. Najstaršie inzeráty sú z novembra minulého roka, teda niektoré školy učiteľov márne hľadajú už pol roka. "Evidujeme, že chýbajú jednotliví učitelia z predmetov, prioritne matematika, fyzika a chémia. Pociťujeme ale aj druhú oblasť - a to sú jazykové zručnosti alebo telesná výchova," uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Problém je sociálny status učiteľa v spoločnosti, či finančné ohodnotenie. Aj ministerstvo priznáva, že finančná otázka je dôležitá. "Musíme urobiť kroky na to, aby profesia učiteľa bola finančne lepšie odmenená," skonštatoval Gröhling. 

Učitelia v Bratislave a okolí majú problém najmä s bytovou otázkou. Premiér tvrdí, že v pláne je zohľadniť v platoch učiteľov regionálne rozdiely. "Aby jedna zložka platu bola regionálne rozlíšená, aby sme vedeli učiteľovi pomôcť, keď má nejaký základný plat. Aby sme mu vedeli pomôcť, ak žije v kraji, kde sú tie náklady na život vyššie," povedal premiér Eduard Heger. Presný termín, kedy to reálne učitelia pocítia a riaditelia nebudú musieť mať obavy z toho, či deti bude mať, kto učiť, sa nevie. "Ja už som o tom rozprával s ministrom minulý rok a viem, že pripravuje tento koncept," doplnil Heger. Riešením by mohli byť rôzne bonusy alebo nájomné byty pre učiteľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy