Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čakáreň na vakcíny zíva na východnom Slovensku prázdnotou, ministerstvo avizuje masívnejšiu kampaň
Zdielať na

Čakáreň na vakcíny zíva na východnom Slovensku prázdnotou, ministerstvo avizuje masívnejšiu kampaň

SLOVENSKO / Za víkend dostalo prvú alebo už druhú dávku vakcíny proti koronavírusu približne 35 tisíc ľudí. Počet zaočkovaných a záujem o očkovanie sa však kraj od kraja líši. Kým v bratislavskom kraji čaká na svoju prvú vakcínu viac než 21 tisíc ľudí, v Kosičkom len asi 300. Ministerstvo zdravotníctva sa k nim preto pokúša prihovoriť ich nárečím.

Vo veľkokapacitnom očkovacom centre Košického samosprávneho kraja onedlho zrejme nebude čo robiť, k pondelku je totiž v čakárni zaregistrovaných necelých 300 ľudí. Košický župan Rastislav Trnka ale tvrdí, že to nie je o nezáujme o vakcínu, ale o rýchlostiach a schopnostiach slovenských zdravotníkov. "Košický samosprávny kraj začal o tri týždne skôr očkovať," vysvetlil. 

Nízky záujem o vakcináciu na východe krajiny znepokojuje aj ministerstvo zdravotníctva, preto chcú zintenzívniť svoju kampaň. "Uvedomujeme si, že ten počet záujemcov je v tomto regióne o niečo nižší," poznamenala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. 

Analytik portálu Dáta bez pátosu, Ivan Bošnák, tvrdí, že nízke čísla na východe krajiny nie sú dôvodom na paniku. "Po prvé, Košice sú slušne zaočkované, máme aj horšie kraje, v čakárni v Košiciach nám to narastie z tých tisíc ľudí na vyššie číslo, uvidíme to v najbližších dňoch," povedal. 

Kým v Košickom kraji sa boria s nezáujmom, naopak, na severovýchode musela prešovská župa pre vysoký záujem o očkovanie zriadiť výjazdovú očkovaciu službu. A napríklad v Medzilaborciach aj inú raritu – jednodňové očkovacie centrum. Medzilaborský okres je najmenší na Slovensku, nemá nemocnicu, a teda ani možnosť očkovania. Paradoxne ale patrí k najprestarlejším. 

"Nad 18 rokov bude zaočkovaná možno aj polovica obyvateľov," uviedol primátor Vladislav Višňovský. "Čím väčšia populácia je zaočkovaná, tím je šírenie vírusu spomalené. Kolektívna imunita spoločenstva, kde žijú starší ľudia, je dôležitá," skonštatoval prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. 

O zatváraní velkokapacitných centier uvažuje aj banskobystrický župan Lunter. Kraj sa chce sústrediť na mobilné očkovacie jednotky. "Budú otvorené dovtedy, dokým tam budú chodiť ľudia," ubezpečil vicežupan Ondrej Lunter. Podľa nich už urobili všetko, čo pre očkovanie urobiť mohli. Chýbajú im však ďalšie inštrukcie od ministerstva zdravotníctva. "Akým spôsobom a kampaňou dokážeme motivovať ľudí, aby sme dosiahli 70% zaočkovanosť, aká je v tom naša rola," pýta sa Lunter. 

Najlepšie je na tom so zaočkovanosťou Bratislavský kraj, kde je už zavakcinovaných 45% obyvateľov. "Trnava rovnako vysoké číslo, cez 30%, máme kraje - Trenčín, Nitra, kde je to percento nízke, ale to nemusí byť úplne zlá správa, toto sú kraje, kde boli silne postihnutí koronou, takže tam je aj veľa ľudí, ktorí posledného polroka koronu mali," vysvetlil Bošnák. 

Tento týždeň by sa mala rozbehnúť aj čakáreň na Sputnik V. "O presnom dni budeme informovať," priblížila Eliášová. A čoskoro by sa mali očkovať aj deti od 12 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy