Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V škôlkach nie sú dostatočné kapacity. Povinne chodiacich predškolákov príjmu na úkor mladších
Zdielať na

V škôlkach nie sú dostatočné kapacity. Povinne chodiacich predškolákov príjmu na úkor mladších

BRATISLAVA / Avizovaný nedostatok voľných miest v materských školách v Bratislave inšpiroval vedcov z geografického ústavu Slovenskej akadémie vied, aby zmapovali súčasný stav. Zavedenie povinnej školskej dochádzky pre 5-ročné deti bude na úkor prijatia tých menších. Podľa vedcov totiž v Bratislavskom kraji chýbajú v materských školách miesta pre 4 800 detí. Ak štát zmenou školského zákona zaradí do verejnej siete aj súkromné materské školy, určite pomôžu s predškolákmi. Lenže aj tak v hlavnom meste v materských školách chýba 2 000 miest.

"Všetky materské školy, ktoré sú v súčasnosti v sieti sú schopné zabezpečiť kapacitu pre 5-ročné deti, ale vyslovene to bude na úkor tých mladších vekových skupín," konštatovala Michala Sládeková Madajová z geografického ústav SAV. Vedci nedostatok miest v materských školách pripisujú migrácii z východu na západ.

"Tak Bratislava je najdynamickejší región Slovenska. Keď si zoberieme bytovú výstavbu, tak v Bratislavskom kraji sa postavil najväčší počet bytov. K tomu korešponduje aj migrácia. Za 20 rokov sa sem presťahovalo vyše 160 tisíc ľudí," uviedol Martin Šveda z geografického ústavu SAV. Realita v praxi: "Kapacít máme zhruba 65, ktoré môžeme prijať. A riešime, že v kultúrnom dome, v sále by sme pre 20 až 22 detí urobili dočasné miesto. Ešte pre 30, 40 detí bude chýbať miesto," informoval starosta obce Miloslavov, Milan Baďanský. 

V obci Hamuliakovo sa čoskoro otvorí nová budova škôlky a napriek postaveniu novej budovy ani v tejto obci nepríjmu všetky deti. "No navýšime kapacity o 126 detí, ale stále cez 30 detí nemám kam dať," povedala starostka obce Hamuliakovo, Ľudmila Goldbergerová. Ani odporúčanie ministerstva školstva na zriadenie tried v základných školách či dome kultúry nie je v tejto obci možné. "Naša základná škola je v jednej budove potom v telocvični, potom v knižnici v úrade miestnom a poviem vám už máme len kostol inak voľné miesta na zriadenie tried nemáme," reagovala starostka Golbergerová. 

Čo sa týka nedostačujúcich kapacít v materských školách najhoršie sú na tom mestské časti Rača, Ružinov a Nové mesto. "V Novom Meste chýba cez 380 miest," informoval Ján Výbošťok zo SAV.  "Postavila sa samospráva do pozície, že bude musieť povedať rodičom tých 3,4 ročných, že nemáme miesto," vyjadril sa expert na školstvo zo ZMOS- u, Zdenko Krajčír. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy