Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Namiesto efektívneho delenia peňazí pre farmárov PPA rieši svoju vlastnú existenciu
Zdielať na

Namiesto efektívneho delenia peňazí pre farmárov PPA rieši svoju vlastnú existenciu

BRATISLAVA / Zatýkanie pre korupčné podozrenia zažili aj v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, ktorá každoročne rozdeľuje našim farmárom okolo 650 miliónov z európskych zdrojov. Práve po kauze Dobytkár a ďalších škandáloch má len podmienečnú akreditáciu, a to do októbra. Ak by o ňu prišla, bol by to veľký problém.

Namiesto toho, aby sa agentúra venovala spravodlivému a efektívnemu prerozdeľovaniu peňazí medzi farmárov, veľkú časť energie musí venovať naprávaniu neprávostí ešte z čias Smeru a SNS.

"PPA v súčasnosti eviduje 182 dožiadaní od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sa týkajú 121 trestných konaní a eviduje celkovo 146 podnetov," informoval hovorca Ladislav Ďurkovič. "Ideálny stav by bolo zastaviť na rok činnosť agentúry a vybudovať ju nanovo," vyjadril sa minister pôdohospodárstva Ján Mičovský. To však nie je možné, milióny z európskych zdrojov by totiž našim farmárom fatálne chýbali. Aj v súčasnosti môžu mnohí poctiví poľnohospodári doplatiť na korupčné konanie iných ľudí z minulosti. Súčasné vedenie PPA sa snaží robiť potrebné zmeny, ktorými si chce obnoviť dôveru v európskych inštitúciách. Ak by sa to však nepodarilo a agentúra by akreditáciu stratila, farmári by prišli o peniaze.

"Tieto by nám boli pozastavené až do obdobia, kým bude nová akreditácia platobnej agentúry, a v tomto vidíme veľký problém pre slovenské poľnohospodárstvo," uviedol Miroslav Štefček, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. O tom, že situácia je vážna svedčí aj to, že do problematiky sa už zapojil premiér Heger. Napísal, že chce, aby sme každé euro dotácií pre poľnohospodárov využili maximálne účelne na rozvoj vidieka a zvýšenie produkcie potravín. "Hovoril som s analytikmi, ktorí na základe auditu majú pripraviť komplexný plán opatrení na získanie trvalej akreditácie. PPA nesmie byť viac symbolom korupcie a slabého manažmentu, ale kvalitnej práce," povedal premiér Eduard Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy