Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Bratislavský byt hrôzy: Desať kontajnerov odpadu a 25 mŕtvych psov
Zdielať na

Bratislavský byt hrôzy: Desať kontajnerov odpadu a 25 mŕtvych psov

BRATISLAVA / Obyvateľom jedného z panelákov v bratislavskom Ružinove pomaly padá kameň zo srdca. Byt, ktorý bol niekoľko rokov plný odpadu, konečne vypratali. Pred panelákom sa striedali kontajnery a v celom vchode je cítiť dezinfekciu. Stalo sa tak na základe rozhodnutia súdu.

​Ešte v januári v byte zasahovali hasiči. Za dverami ich čakali veľké nánosy smetí, ktorých sa susedia dlho nevedeli zbaviť. Dnes im už svitá na lepšie časy. Zúfalí susedia čakali na túto chvíľu minimálne päť rokov. Hrozilo, že v zanedbanom byte môže unikať plyn, súd rozhodol v ich prospech a nariadil jeho otvorenie. Hasiči v ňom vtedy okrem odpadu našli aj 25 psov. Obyvatelia paneláku sa potom domáhali vypratania bytu. Opäť sa preto obrátili na súd. "O návrhu žalobcov na nariadenie neodkladného opatrenia súd rozhodol v zákonom stanovenej lehote," vyjadril sa hovorca Krajského súdu BA Pavol Adamčiak.

Podmienky, v ktorých sa byt nachádzal, susedom znepríjemňoval každodenný život. Po poschodiach sa šíril nepríjemný zápach a v byte sa rozmnožovali chrobáky. "Je tu cítiť zápach na celom tom poschodí, hlavne v letnejších mesiacoch, kedy je teplo, alebo keď zafúkalo. Takže sme šťastní, že s tým susedia niečo začali robiť, ktorých to tak viac ovplyvňovalo," povedala suseda. A takýto je výsledok po dvoch dňoch vypratávania bytu: Jeden plný kontajner rôzneho odpadu už odviezli. Neskôr naplnili druhý.

Správcovská spoločnosť tak postupovala na základe rozhodnutia súdu. Podľa konateľa majiteľka bytu neprijímala poštu a nebolo možné sa s ňou skontaktovať. Kopy odpadu v celom byte siahali až po okná. Správca ešte na začiatku odhadoval, že zaplnia desiatku kontajnerov. "Toľko, čo ja som čistiacich prostriedkov minula na tú chodbu a voňaviek," povedala suseda. Byt vypratávali približne dva týždne. Popritom dezinfikovali a deratizovali. Nakoniec sa im podarilo zaplniť vyše 10 kontajnerov, čo je v prepočte viac ako 120 kubíkov. Byt teraz pôjde do dražby. Z toho sa majú zaplatiť náklady spojené nie len s vyprataním, ale i súdne trovy za posledné roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy