Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miestna občianska poriadková služba končí. Starostovia sa obávajú, ako to zvládnu v osadách
Zdielať na

Miestna občianska poriadková služba končí. Starostovia sa obávajú, ako to zvládnu v osadách

PODTATRANSKÝ REGIÓN / Miestna občianska poriadková služba (MOPS) pôsobí v takmer 250-tich obciach na Slovensku. Tvoria ju najmä muži bývajúci priamo v osadách, ktorí dozerajú na poriadok. Ich činnosť sa v praxi osvedčila. Napriek tomu tento projekt postupne končí.

​"To si neviem predstaviť. Toto, čo sme teraz vybudovali, tak všetko by zaniklo. Už by to nerešpektovali tak, ako by mali," vyjadrili sa k situácii členovia občianskych hliadok, ktorí si nevedia predstaviť koniec tzv. MOPS-iek. Žijú v osadách a tvrdia, že by to bol krok späť. Sú v podstate nepretržite k dispozícii záchranárom, poštárkam, starostom i polícii. Riešia konflikty, hádky priamo v osade a dbajú aj na bezpečnosť detí prechádzajúcich cez cestu pred a po vyučovaní.

Vo Veľkej Lomnici projekt občianskych hliadok končí už koncom júna, starosta neskrýva obavy. "Deti, ktoré končia školu, budú bez dozoru a vtedy budeme potrebovať ešte viac prácu tej rómskej hliadky," skonštatoval Peter Duda, starosta Veľkej Lomnice. Rómske hliadky tak opäť musia bojovať za záchranu aj napriek tomu, že sa v praxi osvedčili. Tak ako približne pred 6-timi rokmi. Vtedy to zachránili samotní starostovia a chlapi z hliadok, ktorí dobrovoľne vyše roka dávali pozor na poriadok. Teraz je situácia podobná. "Sme pripravení časť obdobia prefinancovať aj z vlastných zdrojov," povedal Duda.

Lenže každá obec je iná a má iné problémy, udržať občianske hliadky, tak nebude jednoduché. Ministerstvo vnútra však sľubuje pomoc. Vyhlásenie výzvy by malo byť už v máji, uzávierka v júni a zazmluvnenie pokračujúcich projektov by malo byť už po letných mesiacoch. Všetko ale závisí od schválenia zmeny operačného programu - ľudské zdroje zo strany Európskej komisie. "Pripravovaná výzva bude obsahovať spätnú oprávnenosť výdavkov s oprávnenosťou od vyhlásenia výzvy - predpoklad máj tohto roku, čo znamená, že obec si bude môcť spätne refundovať mzdy členov MOPS," uviedla Michaela Paulenová, tlačový odbor MV SR. Starostovia, aj členovia hliadok by privítali, keby MOPS nebola v budúcnosti závislá na projekte, ale bola by riešená systémovo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy